Uzņēmēja Daiņa Peimaņa slepkavības izpildītājs Normunds Rijkuris draudējis līdzdalībniekiem un licis viņiem "stāvēt klusu" par notikumiem slepkavības dienā un pirms tam, - to trešdien tiesā liecināja visi trīs Peimaņa slepkavības atbalstīšanā un neziņošanā apsūdzētie.
Kā ziņots, Rijkuris pats tika nošauts neilgi pēc Peimaņa nogalināšanas.

Tiesājamais Dainis Politiko tiesai sacīja, ka par Rijkura plānu nogalināt Peimani uzzinājis pēc tam, kad izstāstījis viņam par potenciālā upura mašīnas krāsu un ikdienas maršrutu. Politiko apgalvoja, ka Rijkura runas nav uztvēris nopietni, jo šis cilvēks "bija tāds dīvains" un nereti stāstījis piedzīvojumu stāstus par savu dienestu armijā Afganistānā.

Rijkuris esot teicis, ka rīkojums par slepkavību "nāk no valdības" un tas viss tiek organizēts ļoti augstā līmenī. Rijkuris apgalvojis, ka viņam ir ļoti labi advokāti un piekodinājis Politiko neko nestāstīt policijai par viņu savstarpējām sarunām saistībā ar Peimani.

Politiko nespēja tiesai paskaidrot, kādēļ nav ziņojis policijai par slepkavības organizēšanu, vien nemitīgi atkārtoja, ka Rijkuri nav uztvēris nopietni. "Ja kāds cits būtu tā runājis, es to uztvertu savādāk," tiesai teica Politiko. Viņš savā apelācijas sūdzībā lūdz tiesu viņu attaisnot, jo uzskata, ka nekādi nav atbalstījis Peimaņa slepkavības izdarīšanu.

Otrs apsūdzētais Rinalds Bukšs arī apgalvoja, ka nav atbalstījis slepkavību, un lūdza viņu attaisnot. Bukšs piekrita, ka nav ziņojis par savām aizdomām, ka tieši Rijkuris 2000.gada decembra rītā nošāvis Peimani, taču šās rīcības iemesli bijušas bailes no Rijkura.

Slepkavības rītā viņš devies uz notikuma vietu, iepriekš nezinot, kādā nolūkā. Rijkuris lūdzis izbraukt priekšā automašīnai, kas brauks no Strazdes puses. Viņš tā arī izdarījis. Pēc brīža viņa vadītajā auto ielēcis Rijkuris un pavēlējis ātri braukt projām.

Arī pa ceļam viņam ar Rijkuri bijušas "asas vārdu pārmaiņas", jo Rijkuris vēlējies, lai Bukšs brauc ātrāk, bet nevēlējies atbildēt, kāds tam iemesls.

Arī Bukšs policijai nav ziņojis par notikušo, jo baidījies no Rijkura. Tiesājamais nespēja tiesai izskaidrot, kādēļ klausījis Rijkura rīkojumiem braukt tik agrā rīta stundā no Rīgas uz Strazdi, veikt kādus manevrus ar auto u.c. Bukšs uz tiesas jautājumiem tikai atbildēja "Rijkuris palūdza, es izdarīju", sīkāk neskaidrojot savas rīcības iemeslus.

Viņš gan piebilda, ka arī iepriekš ar Rijkuri devies uz dažādām Latvijas vietām, jo Rijkuris it kā nodarbojies ar mežu pirkšanu un pārdošanu.

Līdzīgi savu rīcību skaidroja arī tiesājamais Pēteris Līcītis. Viņš nespēja tiesai izskaidrot, kādēļ pēc ziņām par Peimaņa nogalināšanu zvanījis Rijkurim un prasījis, kur palikusi automašīna "Audi 100", ko Līcītis iepriekš, pēc Rijkura lūguma, bija nopircis. Līcītis tiesai teica, ka viņam bijusi nojauta, ka šī automašīna iesaistīta slepkavības organizēšanā, bet savas aizdomas izskaidrot nespēja.

Arī Līcītim Rijkuris teicis, lai cieš klusu un neko nevienam nestāsta, jo lietā esot iesaistīti tik lieli cilvēki, ka viņu atradīšot pat cietumā.

Kā ziņots, Augstākā tiesa trešdien apelācijas kārtībā skatīja krimināllietu par līdzdalību uzņēmēja Peimaņa slepkavībā.

Apelācijas sūdzības par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu iesnieguši notiesātie Bukšs, kuram tiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu un policijas uzraudzību uz trim gadiem, un Politiko, kuram piespriests piecu gadu cietumsods ar policijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Apelācijas sūdzību iesniegusi cietusī Sandra Peimane un viņas pārstāvis. Protestu par spriedumu iesniegusi arī prokuratūra.

Prokurors Bukšam bija pieprasījis brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas uzraudzību uz trīs gadiem, bet Politiko bija pieprasīta brīvības atņemšana uz 10 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas uzraudzību uz trim gadiem. Tiesa viņiem pārkvalificēja apsūdzības pantus un piesprieda mazākus sodus.

Par neziņošanu policijai apsūdzēto Pēteri Līcīti tiesa attaisnoja pilnībā, lai gan prokurors bija pieprasījis viņam piespriest trīs gadu cietumsodu.

Bukšam un Politiko, kurus prokuratūra bija apsūdzējusi par līdzdalību slepkavībā vainu pastiprinošos apstākļos, tiesa apsūdzību pārkvalificēja uz mazāk bargu Krimināllikuma pantu par līdzdalību slepkavībā bez vainu pastiprinošiem apstākļiem.

Kā ziņots, spirta biznesa pārstāvis, SIA "Jaunpagasts plus" īpašnieks un vadītājs Peimanis ar vairākiem šāvieniem tika noslepkavots 2000.gada 15.decembra rītā, kad atradās savā automašīnā ceļā uz Rīgu. Uzbrucēji ar automašīnu piespieda Peimaņa vadīto auto apstāties ceļmalā, un caur logu uz viņu tika raidīti vairāki šāvieni. Automašīnā atradās arī Peimaņa dēls, kurš uzbrukumā netika ievainots.

Kurzemes apgabaltiesa apmierināja uzņēmēja atraitnes Peimanes civilprasību par Ls 5142 piedziņu no visiem apsūdzētajiem, kā arī apdrošināšanas kompānijas "Balta" prasību par Ls 1118 piedziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!