Foto: Shutterstock
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par slepkavības mēģinājumu ar sevišķu cietsirdību – cilvēka aizdedzināšanu – pērnā gada augustā Mežciemā, Rīgā, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu 2019. gada 25. augustā Mežciemā, Rīgā, apsūdzētais ar citu personu, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, nolēma aizdedzināt savu paziņu. Viena persona cietušo aplēja ar līdzpaņemto degvielu, bet otra persona tīši aizdedzināja.

Cietušajam tika nodarītas stipras fiziskas sāpes un sevišķas ciešanas.

Abas personas vēroja notikušo un atklāti par viņu ņirgājās, bet tad no noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas vietas aizskrēja. Cietušajam saviem spēkiem izdevās apdzēst liesmas uz sava ķermeņa un vērsties pēc palīdzības, vēsta prokuratūrā.

Persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 15.panta ceturtās daļas par noziedzīga nodarījuma mēģinājum un 117. panta 4. un 10. punkta, kas par sevišķi cietsirdīgu slepkavību personu grupā kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Prokuratūrā norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Slepkavības mēģinājumā apsūdzētais vainu atzīst daļēji, portālam "Delfi" iepriekš sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Sākotnēji aizdomās par smago noziegumu policija aizturēja trīs jauniešus, taču pret vienu no tiem policija kriminālprocesu izbeidza.

2019. gada 25. augustā neilgi pēc pusnakts Rīgā, Mežciemā trīs 1998., 2000. un 2002. gadā dzimuši jaunieši aizdedzināja savā ceļā sastaptu vīrieti. Policijas vēlāk sniegtā informācija vēstīja, ka viņš ir bezpajumtnieks.

Viens no jauniešu kompānijas viņam prasījis cigareti, taču pēc noraidošas atbildes saņemšanas, jaunietis viņam uzlēja degošu šķidrumu, un vēl cits jaunietis cietušā virzienā metis aizdedzinātu sērkociņu. Cietušā apģērbs uzliesmoja, vārtoties pa zemi, viņam izdevās apslāpēt liesmas un tikt līdz netālu esošajai degvielas uzpildes stacijai, kuras apsargs izsauca policiju.

Jaunieši no notikuma vietas aizbēga, taču policija viņus turpat netālu atrada, paslēpušos krūmos. Jaunieši bija alkohola reibumā un, kā vēlāk atklājās, arī iepriekš nonākuši policijas redzeslokā, tiesa, par administratīviem, nevis krimināliem pārkāpumiem.

Smagi cietušais vīrietis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Valsts apdegumu centrā ārstējās četrus mēnešus. Ārstēšanas sākumposmā viņš cīnījās par savu dzīvību, sākotnēji viņu elpināja plaušu ventilācijas aparāts. Apdegumus ārsti vērtēja kā smagus.

"Otrais B un trešais līmenis, kas ir smagākā pakāpe, un nozīmē arī to, ka būs jāpārstāda āda," pērn portālam "Delfi" sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Apdegumu centra vadītājs Sergejs Smirnovs.

Pēc pārciestām operācijām, ādas pārstādīšanas un rehabilitācijas vīrietis pērnā gada nogalē pameta slimnīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!