Foto: DELFI

Rīgas Centra iecirknī sākts administratīvais process par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu, informēja Valsts policijā.

Policija šonakt konstatējusi, ka nav noņemts kādas politiskās partijas reklāmas plakāts.

Citi pārkāpumi nav konstatēti un Rīgā piekšvēlēšanu gaisotne ir mierīga, norādīja policijā.

Jau ziņots, ka piektdien stājas spēkā aģitācijas klusuma periods pirms sestdien paredzētajām Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām.

Likums paredz, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī internetā ir aizliegta.

Izņēmums attiecas uz paziņojumu jeb sludinājumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) gan skaidroja, ka šodien un rīt neapmaksāta aģitācija sociālajos tīklos nav aizliegta, taču birojs pārbaudīs visu informāciju par "klusuma periodā" veikto aģitāciju, proti, vai tā ir apmaksāta vai neapmaksāta.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods sākās 7. jūlijā.

KNAB šodien ir saņēmis vairākus signālus no iedzīvotājiem, kas var liecināt par iespējamiem aģitācijas aizlieguma pārkāpumiem, noskaidrots birojā.

KNAB atzīmēja, ka birojs šodien pastiprināti pievērš uzmanību tam, kā partijas un deputātu kandidāti ievēro tā saukto kluso periodu - aizliegumu šodien un rīt aģitēt.

Saņemtie signāli ir saistīti ar dažādām iespējamām neatbilstībām, piemēram, tirdzniecībā aizvien pieejamiem preses izdevumiem, kuros izvietota politiskā reklāma, neatļautu apmaksātu partijas vai deputāta kandidāta popularizēšanu sociālajos tīklos.

Pēc iepazīšanās ar signāliem KNAB vērtēs, vai ir pamats uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu.

KNAB atgādina, ka gan šodien, gan rīt, kas ir Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu diena, iekštelpās un ārtelpās aizliegts izvietot aģitācijas materiālus, piemēram, bukletus, plakātus, uzlīmes. Tāpat ir aizliegta aģitācija televīzijā, radio un internetā, kā arī par maksu popularizēta satura izvietošana sociālajos tīklos.

Ja iedzīvotāji šodien un rīt saskaras politisko reklāmu, par to nekavējoties jāziņo KNAB. To visērtāk izdarīt, izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB", rakstot uz knab@knab.gov.lv vai zvanot uz KNAB diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80002070.

Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz iekļūšanu Rīgas domē kopumā pretendē 707 kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!