Foto: LETA

Mēneša laikā Latvijā divas mammas tiek turētas aizdomās par savu bērnu noslepkavošanu. Lindas meitu 15. oktobrī atrada Daugavas ūdenī Ķekavas novadā, bet Ināras dēlu 11. novembrī mežā Dagdas novada Ezerniekos. Abas sievietes ir apcietinājumā, un viņām prognozējami tikai divi ceļi: piespiedu psihiatriskā ārstēšana vai ilgi gadi cietumā.

Pret Lindu un Ināru (vārdi mainīti - red.) ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta 2. punkta: par tādu slepkavību, kur vainīgais ir apzinājies, ka noslepkavo cilvēku bezpalīdzības stāvoklī. Tiesu praksē par tādiem atzīst mazgadīgos, nevarīgus sirmgalvjus, cilvēkus ar izteiktiem fiziskiem trūkumiem u.c. Par šādu noziegumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem. "Man ir ārkārtīgi žēl Dagdas sievietes. Lasu un skatos ziņas par viņu, un jau tagad redzu šo sievieti cietuma kontekstā," saka Iļģuciema cietuma kapelāne Rudīte Losāne.

Ne Ķekavas, ne Ezernieku pašvaldībai nebija nekādu signālu, ka Lindas vai Ināras ģimenē kaut kas nav kārtībā. Kapelāne jautā, kā tā var būt, savukārt psihiatrs Māris Taube uzskata, ka ne vienmēr šādās traģēdijās tūliņ jāvaino sociālais dienests vai bāriņtiesa. Viņš uzsver, ka atpazīt psihiskos traucējumus nebūt nav vienkārši, bet gadījumos, kad māte nogalinājusi savu bērnu, tie noteikti ir bijuši. "Reizēm pat pieredzējis ārsts-psihiatrs sarunā ar pacientu nevar panākt viņa uzticību, un ir jārunā vēl un vēl, kamēr cilvēks atzīstas, kādas domas patiesībā ir viņa galvā," saka Taube. Abas sievietes ir nosūtītas veikt tiesu psihiatrisko un psiholoģisko ekspertīzi.

Latvijā pēdējos 10 gados notikušas vēl divas slepkavības, kurās savus mazgadīgos bērnus nogalināja mamma. Tiesvedības iznākums bijis atšķirīgs: mamma, kas 2013. gadā ieleca no tiltaVentā un bojā gāja divi mazi puikas, cietumā nenonāca, jo viņai piesprieda ārstēšanos specializētā psihiatrijas nodaļā. Savukārt mammai, kas savus mazgadīgos dēlus noslepkavoja 2014. gadā Baložos, piesprieda 20 gadu cietumsodu.

Kāda būs šī rudens slepkavību tiesvedības gaita un iznākums, spriest vēl pāragri. Tikmēr uz vairākām nepilnībām kriminālprocesā norāda zvērināts advokāts Normunds Duļevskis, kas bija aizstāvis mātei, kura pirms sešiem gadiem Baložos abus savus dēliņus nosmacēja ar spilvenu. Advokāts uzskata, ka gadījumos, kad policija aizdomās par bērna slepkavību aiztur mammu, sievietei vispirms jāsaņem psihologa vai psihoterapeita atbalsts, un tikai tad jāsāk viņu pratināt. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!