Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada 11. martā prokurore pieņēmusi lēmumus izbeigt kriminālprocesus pret abiem 2017. gadā Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācību laikā noslīkušā zēna vecākiem, kas iepriekš tika sākts par saistībā ar zēna nāvi saņemto kompensāciju nedeklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Kā liecina 22. martā prokuratūras izplatītais paziņojums presei, 2020. gada 20. oktobrī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālā nodaļā tika pieņemts lēmums no kāda kriminālprocesa izdalīt materiālu attiecībā pret divām personām par iespējamu naudas summas lielā apmērā nedeklarēšanu VID.

Pēc apstākļu noskaidrošanas pērnā gada 20. novembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākti divi kriminālprocesi pret divām personām pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu ienākumu deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā.

Minētais pants pēc noziedzīga nodarījuma sastāva konstrukcijas ir ar formālu sastāvu, kas nozīmē, ka kriminālatbildība par konkrēto noziedzīgo nodarījumu ir paredzēta neatkarīgi no kaitīgo seku iestāšanos, tas ir, noziedzīgs nodarījums ir pabeigts ar brīdi, kad persona, kurai bija pienākums iesniegt deklarāciju, ar nepatiesām ziņām iesniedz to VID.

Saskaņā ar Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likuma 19. panta otro punktu deklarācijā tiek uzrādīti visi maksātāja taksācijas periodā – kalendāra gadā – gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā, norāda prokuratūrā.

Šā gada 23. februārī abi kriminālprocesi nosūtīti Ziemeļkurzemes prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, un 5. martā prokurore pieņēmusi lēmumu par abu personu saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas – par nepatiesu ziņu norādīšanu ienākumu deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā. Likums par to kā sodu paredz piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

10. martā likumā noteiktajā kārtībā tika uzrādīti un izsniegti lēmumi par personu saukšanu pie kriminālatbildības – apsūdzības – abām personām. Pēc iepazīšanās ar apsūdzībām zvērināta advokāta Didža Vilemsona klātbūtnē apsūdzētie savu vainu atzina un pauda piekrišanu, ka kriminālprocesi tiek izbeigti prokuratūras iestādē, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības.

11. martā pieņemts lēmums par abu kriminālprocesu izbeigšanu, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības, ko apstiprinājis amatā augstāks prokurors.

Kā norāda prokuratūrā, televīzijas sižetā prokuratūra publiski ar pieņemtajiem lēmumiem par kriminālprocesu izbeigšanu klajā nenāca, jo personas ar lēmumiem vēl nav iepazīstinātas.

Tas paredzēts šā gada 29. martā advokāta aizņemtības dēļ.

Paziņojumu presei pirmdien, 22. martā, izplatījis arī abu vecāku advokāts Didzis Vilemsons, norādot uz prokuratūras paziņojumu pēc raidījuma "Nekā personīga" sižeta.

"Savā paziņojumā LR prokuratūra norāda, ka kriminālprocess pret bojāgājušā bērna vecākiem jau 2021. gada 11. martā esot izbeigts, pieņemot lēmumus par kriminālprocesa izbeigšanu nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības," raksta Vilemsons.

"Ar šo daru zināmu, ka, realizējot savus, kā aizstāvja, pienākumus es procesa virzītājai – Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurorei Rūtai Leišavniecei, pēc iepazīšanās ar zēna vecākiem celtajām apsūdzībām, 2021. gada 12. martā iesniedzu pieteikumu par kriminālprocesa izbeigšanu, ņemot vērā to, ka uzskatīju un uzskatu, ka bojāgājušā zēna vecāku rīcībā nav noziedzīga nodarījuma sastāva," raksta Vilemsons.

"2021. gada 16. martā prokurore pieņēma lēmumu par mana lūguma noraidīšanu, t.i. lūguma noraidīšanu par kriminālprocesa izbeigšanu. Minētais lēmums, kā nelikumīgs, ir ticis pārsūdzēts Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrā," norāda bojāgājušā zēna vecāku advokāts.

Viņš akcentē, ka "bojāgājušā zēna vecāki un es, kā viņu aizstāvis, turpināsim cīņu par kriminālprocesa izbeigšanu uz reabilitējoša pamata".

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" 21. martā vēstīja, ka VID ierosinājis un nodevis prokuratūrai krimināllietu pret Stivriņu ģimeni, kuras četrus gadus vecais bērns 2017. gada Ventspilī noslīka baseinā.

Pēc notikušā atklājās virkne pārkāpumu – nodarbības nebija licencētas, peldēšanas laikā baseinā bija tikai viens pieaugušais. Pērn novembrī lieta tika nosūtīta tiesai. Par nonāvēšanu aiz neuzmanības apsūdzēts peldēšanas treneris Viktors Zujevs.

Savukārt 2018. gada vasarā Ventspils olimpiskais centrs mirušā zēna vecākiem izmaksāja materiālu kompensāciju, kuras apjomu raidījums neatklāja.

2019. gadā vecāki VID sniedza savas ikgadējās deklarācijas par aizvadīto gadu, bet Olimpiskā centra maksājumu tajā nebija uzrādījuši.

"Nekā personīga" uzsvēra: saskaņā ar likumu kriminālprocesa ietvaros slēgtas vienošanās par kompensāciju izmaksu netiek apliktas ne ar kādiem nodokļiem. Tāpat ikviens, kurš atskaiti par saviem ieņēmumiem VID iesniedzis, tajā papildinājumus vai labojumus var izdarīt vēl turpmākos trīs gadus. Šajā gadījumā zēna tēvs un māte labot deklarācijas un tajās norādīt saņemto naudu no Olimpiskā centra var vēl līdz 2022. gada vasarai.

Raidījums ziņoja, ka bērna vecāki vērsīsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna, lai viņš izvērtētu notikušo izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!