Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā Valsts policija par masku nenēsāšanu ir sodījusi par 150 cilvēkiem vairāk, nekā nedēļu iepriekš, tāpēc ir būtiski sabiedrībai atgādināt par masku nēsāšanas, dezinfekcijas, distances un citu paradumu nepieciešamību, valdības sēdē ceturtdien uzsvēra Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Jau vēstīts, ka premjers bija uzdevis valdības sēdē informēt par ieceļotāju epidemioloģiskās drošības prasību kontroles pasākumiem.

Kā norādīja Ģirģens, laika posmā no 29. marta līdz 4. aprīlim tika reģistrētas 41 894 "Covidpass" anketas.

Ar privāto transportu pār robežu pārvietojušies 33 904 cilvēki, kas ir par apmēram 1000 cilvēkiem mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Neliels pieaugums ir vērojams to "Covidpass" lietotāju vidū, kas caur Latviju ir devušies tranzītā – tur pieaugums ir par 60 cilvēkiem.

Valsts robežsardzes kapacitāte ļauj "Covidpass" esamību pārbaudīti ap 90% transportlīdzekļu, kas vēlas šķērsot Latvijas-Igaunijas robežu, norādīja Ģirģens.

Pašizolācijā patlaban atrodas 16819 cilvēki, taču kopējam skaitam ir tendence samazināties, norādīja Ģirģens, jo vēl pirms pāris nedēļām Valsts policijas statistikā tika uzrādītas vairāk nekā 20 000 pašizolācijā esošas personas.

Uz iekšējām robežām pārbaudīti 9682 cilvēki, no kurām tikai 158 nebija veikti Covid-19 testi. Tāpat Lieldienu brīvdienās robežsargi pieķēruši 13 Ukrainas pilsoņus ar viltotiem Covid-19 testiem.

"Iepriekš saskārāmies ar tendenci, ka izceļojošās personas nopērk viltotos dokumentus vai mēģina izgatavot līdzīgus dokumentus, pierādot, ka Covid-19 tests veikts citā valstī, taču robežsardze ātri atklāj šādus gadījumus," minēja Ģirģens.

Savukārt uz ārējām robežām pārbaudīti 9854 cilvēki, no kurām tikai deviņiem cilvēkiem Covid-19 testu nebija.

Pagājušajā nedēļā Valsts policija uzsākusi 206 administratīvos procesus par neizpildītu "Covidpass" anketu, bet 310 procesus par mutes un deguna aizsega nelietošanu. Tāpat 985 pārkāpumi atklāti saistībā ar personu pulcēšanos.

Savukārt 28 pārkāpumu protokoli sastādīti par tirdzniecības ierobežojumu pārkāpumiem. Tikai trīs ierobežojumu pārkāpumi atklāti skaistumkopšanas nozarē.

Ģirģens uzsvēra, ka sabiedrībai nepieciešama stratēģiska komunikācija – jo ilgāks laiks paiet, jo sabiedrība paliekot aizmāršīgāka, līdz ar to nepieciešams atgādināt par masku, dezinfekcijas līdzekļu, distances un telpu vēdināšanas nepieciešamību.

Jau vēstīts, ka Civilās aizsardzības aģentūras (CAA) dati liecina, ka kopējais Latvijā ievesto Covid-19 gadījumu skaists pēdējo triju nedēļu laikā ir nedaudz pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!