Foto: LETA

Šā gada augusta sākumā Valsts robežsardze (VRS) sākusi kriminālprocesu pret kādu tulku, kurš nodrošinājis iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā personu grupām – irākiešiem –, kas iepriekš bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu ar Baltkrieviju, portāls "Delfi" uzzināja VRS.

VRS informē, ka iespējamais ar nelegālo migrāciju saistītais noziedzīgais nodarījums konstatēts sadarbībā ar Valsts drošības dienestu.

Robežsardzē vēsta, ka 6. augustā VRS, veicot ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumu pārbaudi, konstatēja četrus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu.

Izmeklēšanas laikā robežsargi noskaidroja, ka šos robežpārkāpējus ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja persona, kura iepriekš vairākkārt sniegusi tulka pakalpojumus robežsardzes lietvedībā esošajos kriminālprocesos, kuru ietvaros izmeklēti ar nelegālo migrāciju saistīti noziedzīgi nodarījumi.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šī persona ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja vēl deviņus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši robežu šā gada jūnijā.

Tulkošanas laikā tulks tika iesaistīts transnacionālas organizētās noziedzīgās grupas veiktajās noziedzīgajās darbībās. Šī grupa nodrošinājusi Irākas pilsoņiem iespēju nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas - Latvijas robežu.

Pret Irākas pilsoņiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 284. panta 2. daļas par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā, savukārt pret tulku – pēc Krimināllikuma 285.1 panta 2. daļas par apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā, ja šāda iespēja nodrošināta vairākām personām.

Par šādiem nodarījumiem likums kā sodu paredz tulkam piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesā šobrīd personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, procesuālais statuss piemērots četrām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!