Šī gada decembrī Valsts policija (VP), izpildot Eiropas izmeklēšanas rīkojumu, veica kratīšanu vairākās adresēs Latvijā, bankā, kuras darbinieki, iespējams, saistīti ar noziegumu. Policija neatklāj, kurā bankā veikta kratīšana, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska, taču AS "Industra Bank" portālam "Delfi" apstiprināja, ka kratīšana veikta šajā kredītiestādē.

No likumsargu publicētā video noprotams, ka kratīšanas veiktas AS "Industra Bank" (agrāk – "Meridian Trade Bank"), kas atrodas Rīgā, Brīvības un Elizabetes ielas stūrī. Banka agrāk vairākkārt iesaistīta dažāda veida policijas izmeklēšanās, piemēram, pērn tika izbeigts kriminālprocess par divu tās darbinieku nelikumībām.

Aģentūras LETA arhīvs vēsta, ka "Industra Bank" tika izveidota 1994. gadā. Sākotnēji tās nosaukums bija "Multibanka", vēlāk tā mainīja nosaukumu uz "SMP Bank", tad pārtapa par "Meridian Trade Bank", bet 2020. gada janvāra otrajā pusē banka mainīja nosaukumu uz "Industra Bank".

Bankas lielākie akcionāri ir SIA "J.A.Investment Holdings" (42,23%), kuras vienīgais īpašnieks ir Jurijs Adamovičs, un SIA "HPI 2" (25%), kuras īpašnieki, pēc "Firmas.lv" datiem, ir SIA "HPI" (50%), kas pastarpināti pieder Andim Kļaviņam, un SIA "LMPT" (50%), kuras īpašnieks ir Ralfs Kļaviņš. Ralfs Kļaviņš ir arī SIA "Latmorporttrans", kurai pieder SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala", SIA "Mūkusalas māja" un SIA "Dienas grāmata", īpašnieks.

Pēc aktīvu apmēra "Industra Bank" ir viena no mazākajām bankām Latvijā.

Kā informē policijā, rīkojums veikt kratīšanu izpildīts Čehijā uzsākta kriminālprocesa ietvaros saistībā ar iespējamu starptautisko sankciju pārkāpšanu, kas ir noteiktas ar Eiropas Savienības Padomes lēmumu programmas "Ukraina" ietvaros, un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kratīšanas laikā tika atrasta un izņemta dokumentācija, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju, un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijā izmeklētā kriminālprocesā.

Šā gada 8. novembrī VP no Čehijas Augstākās prokuratūras Prāgā saņēma 19. oktobra Eiropas izmeklēšanas rīkojumu kriminālprocesā, kurā tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana par starptautisko sankciju pārkāpšanu un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu.

VP pieņēma lēmumu par Čehijas Eiropas izmeklēšanas rīkojuma izpildi.

No iesniegtā rīkojuma materiāliem izriet, ka Čehijas tiesībaizsardzības iestādes – Nacionālā centrālā organizētās noziedzības apkarošanas biroja izmeklēšanā atrodas kriminālprocess par starptautisko sankciju iespējamu pārkāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Minēto noziedzīgo nodarījumu, iespējams, izdarījis kāds Krievijas pilsonis, kurš uzturas Čehijā, un citas personas, kuras vismaz no 2015. gada marta līdz pat šim brīdim, veicot banku operācijas no dažādām vietām Čehijā, apzināti pārkāpa ES starptautiskās sankcijas, kas ir noteiktas ar ES Padomes lēmumu programmas "Ukraina" ietvaros.

Proti, ir aizdomas, ka, veicot banku operācijas dažādu par Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieku uzskatītā miljardiera Arkādija Rotenberga, pret kuru ir noteiktas starptautiskās sankcijas, kontrolētu uzņēmumu vārdā, minētās personas pārskaitījušas viņam līdzekļus uz ES valstīm, kā arī uz citām valstīm.

Kopā ar brāli Borisu un dēlu Igoru ilgus gadus Rotenbergi bija Krievijas bagātākā ģimene. Pēc Krimas aneksijas ES Rotenbergu iekļāva sankciju sarakstā.

"Jā, 8. decembrī "Industra Bank" telpās ieradās policija saistībā ar kādu bankas vēsturisku klientu par darbībām, kas ir notikušas laikā, kad bankas īpašnieki bija Rotenbergi. Bankas darbinieki operatīvi sniedza policijai visu nepieciešamo atbalstu, lai viņi iegūtu interesējošos dokumentus un datus. Bankas interesēs ir palīdzēt tiesībsargājošajām instancēm viņu darbā, lai izslēgtu jebkādas aizdomas un iespēju, ka banka tiek izmantota pretlikumīgiem mērķiem," situāciju portālam "Delfi" komentēja "Industra Bank" pārstāve Ieva Zauere.

Tajā skaitā šīs personas tiek turētas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas par ienākumiem no uzņēmējdarbības, darījumiem ar nekustamo īpašumu un citiem peļņas gūšanas veidiem.

Šīs nelikumīgās darbības izdarītas uzņēmumos, kas, cita starpā, dibināti Britu Virdžīnu salu teritorijā.

Veicot rīkojuma izpildi šī gada 8. decembrī, likumsargi, piedaloties arī Čehijas tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvjiem, veica piecas kratīšanas Latvijas teritorijā ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīvesvietās, kā arī bankā.

Policija piemin, ka bankas pārstāvji sadarbojās ar policiju un sniedza atbalstu kratīšanas laikā.

Tika atrasta un izņemta dokumentācija elektroniskā un papīra formātā, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju, un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijas izmeklējamā kriminālprocesa ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!