Foto: Pixabay

Nodrošinot Eiropas Savienības (ES) sankciju pret Baltkrieviju ievērošanas kontroli, Valsts ieņēmumu dienests (VID) novērsa mēģinājumu nelegāli ievest Latvijā 383,8 tonnas naftas produktu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Uz šiem naftas produktiem attiecināmas ES sankcijas. Latvijas uzņēmēji, kas bija iesaistīti piegādes ķēdes nodrošināšanā, veica visus nepieciešamos pasākumus, lai preces nosūtītu atpakaļ uz Baltkrieviju.

No šī gada 25. jūnija, kad spēkā stājās grozījumi ES regulējumā par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrieviju, VID Muitas pārvalde pastiprināti veic muitas kontroles pasākumus, lai nepieļautu to preču pārvietošanu pāri robežai, uz kurām attiecas sankcijas, kā arī kontrolē, vai darījumā nav iesaistīts uzņēmums, kas iekļauts sankciju sarakstā.

VID, lai nelegāli netiktu ievestas naftas produktu kravas un pārējo aizliegto preču, piemēram, dubulta pielietojuma preču, kālija hlorīda ("potašs") un preču, ko izmanto tabakas izstrādājumu ražošanai vai izgatavošanai, kravas, kā arī īpašu uzmanību pievērš konkrētām personām, vienībām un struktūrām Baltkrievijā.

Ar Regulu noteiktie aizliegumi neskar pirms šī gada 25. jūnija noslēgtu līgumu vai šādu līgumu izpildei nepieciešamo papildu līgumu izpildi. Līdz ar to muita pārliecinās, ka katras attiecīgo preču kravas, kuras ievešanai muitā tiek iesniegta deklarācija, pārvietošana pāri robežai notiek saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms 2021. gada 25. jūnija.

Iepriekšējā nedēļā, 15. decembrī, veicot dokumentāro kontroli, tika konstatēts pirmais gadījums, kad muitā netika iesniegti dokumenti, kas apliecina, ka pārvadājums tiek veikts saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms minētā datuma. Kontroles pasākumu rezultātā konstatējot pārkāpumu, tālākā preču pārvietošana netikta pieļauta, un Baltkrievijas izcelsmes naftas produktu krava, kopumā seši vagoni, tika atgriezta atpakaļ nosūtītājam Baltkrievijā. Tādējādi tika novērsts mēģinājums nelegāli ievest Latvijā 383,8 tonnas naftas produktu, uz kurām attiecas ES sankcijas un kuras ir aizliegts ievest Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!