Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesaskata pārkāpumus deputāta Aivara Geidāna balsojumā par Civilās savienības likumprojektu, portālu "Delfi" informēja KNAB.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti 18. aprīlī ar sešām balsīm "par", bet pieciem deputātiem balsojot "pret" atbalstīja Civilās savienības likumprojekta izskatīšanu trešajā lasījumā. Tomēr minētās komisijas sēdes laikā izskanēja bažas par "balsu pirkšanu", jo Geidāns sākotnēji neatbalstīja likumprojekta tālāku virzību, tomēr pēc neilgas "tehniskās pauzes" attālinātās sēdes laikā deputāts viedokli mainīja.

Opozīcijas deputāti vērsās KNAB ar lūgumu pārbaudīt, vai balsojumā nav bijušas koruptīvas pazīmes. Savukārt partijas "Saskaņa" frakcija paziņoja, ka iespējamas korupcijas ēnas dēļ Civilās savienības likums galīgajā lasījumā jāpieņem 14. Saeimai.

"Saskaņas" frakcijas deputāti nolēma nekādā veidā ar saviem balsojumiem nepiedalīsies Civilās savienības likuma turpmākajā izskatīšanā. Rezultātā 2. jūnijā, skatot Civilās savienības likumprojektu galīgajā lasījumā, kvoruma trūkuma dēļ regulējums netika pieņemts.

KNAB veica resorisko pārbaudi, kurā izvērtēja informāciju par divu Saeimas deputātu – Geidāna un komisijas vadītāja Jāņa Butāna (K) - iespējamām prettiesiskām darbībām. 14. jūnijā birojs pabeidza pārbaudi un pieņēma lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu.

Resoriskajā pārbaudē KNAB izvērtēja gan iestādes rīcībā esošos, gan papildus iegūtos materiālus, kā arī iesaistīto personu sniegtos paskaidrojumus.

Pārbaudes laikā KNAB amatpersonu darbībās nekonstatēja noziedzīgus nodarījumus, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikumā. Iestāde neguva pierādījumus, ka amatpersonas būtu īstenojušas kukuļošanu vai tirgošanos ar ietekmi.

KNAB uzsver, ka pārbaudes laikā iegūtā informācija ļāva secināt, ka balsošana par konkrēto likumprojektu ir neizbēgams politiskā procesa elements un šāda rīcība neapdraud likuma virzību, jo tas ir politisks lēmums. KNAB ieskatā, lai turpmāk izslēgtu šaubas par balsojumiem gan Saeimas komisiju, gan Saeimas sēdēs, būtu lietderīgi izvērtēt iespēju sēdes organizēt klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!