Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atklātā taksometru jomas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējuma vadītājs ir Olaines domes deputāts no partijas "Sadarbība". Olaines novada pašvaldībā partijai "Sadarbība" ir tikai viena deputāta vieta, un to ieņem Nikolajs Miļkevičs, atsaucoties uz neoficiāli iegūtu informāciju, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas Radio neoficiāli iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgais grupējums strādājis, izmantojot populāro taksometru pārvadātāju zīmolu "Bolt", otrdien vēsta "lsm.lv".

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš Latvijas Radio izteicies, ka "grupas vadītājs ir viena Latvijas novada pašvaldības deputāts".

Pēc viņa teiktā, viens no grupas dalībniekiem strādāja vienā no lielākajiem taksometru uzņēmumiem, un šis izveidotais grupējums izmantoja šīs taksometru aplikācijas firmas zīmi, veicot darbības ar 19 fiktīviem uzņēmumiem, uz kuriem tika norakstīti zaudējumi.

"Varu pateikt tikai to, ka mēs nācām uz pēdām šai shēmai, jo viena no uzņēmumā strādājošajām personām gribēja ar mums sadarboties un informēja par šo situāciju," Latvijas Radio izteicies Podiņš.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, nodarot valsts budžetam vairāk nekā 600 000 eiro zaudējumus.

VID secinājis, ka noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu un tā tika realizēta taksometru pakalpojumu jomā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Jūrmalā, Ādažos un Ropažu, Salaspils un Olaines novadā, tajā skaitā, 18 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, juridiskajās adresēs un automobiļos.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, tostarp skaidra nauda 8 520 eiro apmērā, mobilie tālruņi, datori, zīmogi, datu nesēji, trešo personu ID kartes un grāmatvedības dokumenti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti 62 automobiļiem. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Likums par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tās izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem četras personas tika aizturētas un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!