Foto: LETA

Rīgas rajona tiesa krimināllietā, kurā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā bija apsūdzēta augsta ranga Valsts policijas (VP) amatpersona Armands Možeiko, bet par viņa noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu – Māris Rumps un Pēteris Veličko, visiem trim apsūdzētajiem piespriedusi naudas sodus, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts atgādina, ka 2019. gadā Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja VP Nodrošinājuma pārvaldes Materiāli tehniskās un mantiskās apgādes biroja priekšnieku Možeiko, kurš tika turēts aizdomās par to, ka ilgākā laika posmā personīgās interesēs bija izmantojis valsts iestādes resursus, turklāt nodarbināja trīs savus padotos, liekot viņiem pildīt ar dienestu nesaistītus uzdevumus.

"Latvijas Avīze" vēsta, ka Možeiko, kurš bija arī biedrības "BMX Ādaži" dibinātājs, 2018. gadā no 2. maija līdz 18. decembrim BMX trases Kadagā būvniecībā izmantoja VP resursus, nodarot iestādei būtisku kaitējumu. Viņš šīs trases būvniecībā prettiesiski izmantoja policijai piederošu minitraktoru "CASE 445", kā arī lietoja trīs policijas automašīnas. Visās šajās tehnikas vienībās tika pildīta iestādes degviela, turklāt objektā darba laikā strādāja gan pats Možeiko, gan trīs viņam padotie autovadītāji.

VP aprēķini liecināja, ka BMX trases Kadagā būvniecības laikā prettiesiski izmantoti tās līdzekļi un resursi kopā par 16 860 eiro – darba samaksa darbiniekiem un degviela transportam.

Laikraksts vēsta, ka Možeiko 2018. gadā no 2. maija līdz 18. decembrim darba laikā ar dienesta automašīnu uz BMX trasi Kadagā devās vismaz 64 reizes, lai tur kontrolētu savus padotos un vadītu viņu darbu. Reizēm Možeiko tur uzturējies tikai pāris stundas, bet reizēm gandrīz visu dienu.

Možeiko tika apsūdzēts par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu ierīču aprites aizlieguma pārkāpšanu, raksta "Latvijas Avīze". 2019. gada 25. martā, kad Možeiko dzīvesvietā notika kratīšana, tur tika atrastas un izņemtas četras šādas ierīces, kas bija nomaskētas kā pildspalvas. Tās bija iespējams izmantot slēptai audio un video dokumentēšanai.

"Latvijas Avīze" vēsta, ka Možeiko savu vainu atzina pilnībā un bija gatavs vienoties ar prokuroru par sodu. Šī iemesla dēļ krimināllieta par viņa noziedzīgajiem nodarījumiem tika izdalīta no pamatlietas.

2021. gadā Rīgas rajona tiesa apstiprinājusi prokurora un Možeiko vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, saskaņā ar kuru Možeiko tika piespriests 17 000 eiro naudas sods. Možeiko sodu ir samaksājis.

Savukārt abi Možeiko nodarījuma atbalstītāji Rumps un Veličko savu vainu iepriekš neatzina. Viņiem rokurors lūdza tiesu piespriest naudas sodu – katram 5500 eiro. Tiesa šo lūgumu apmierināja.

Spriedums vēl nav stājies spēkā – to vēl ir iespējams pārsūdzēt.

Kā ziņots, krimināllietu tiesai prokuratūra nosūtīja 2020. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!