Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Rīgas apgabaltiesa trešdien, 27. septembrī, paziņoja spriedumu, ar kuru bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") atzīts par vainīgu daļā no viņam izvirzītajām apsūdzībām un piesprieda viņam četrus gadus aiz restēm.

Lembergam arī noteikta mantas konfiskācija.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda vienu gadu un 11 mēnešus ilgu cietumsodu, kā arī mantas konfiskāciju.

Arī Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim apgabaltiesa piesprieda vienu gadu un deviņus mēnešus ilgu cietumsodu un mantas konfiskāciju.

Šo spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt kasācijas instancē, kas gan lietu neskatīs pēc būtības, bet gan vērtēs, vai nav pieļauti procesuāli pārkāpumi lietas skatīšanā.

Pats Lembergs tiesas sēdē piedalījās attālināti no Ventspils. Līdzīgi darīja arī visi citi lietas dalībnieki. Tiesas zālē atradās tikai žurnālisti, trīs tiesneši, kā arī tiesas darbinieki.

Tiesa noteica, ka pilns spriedums, kuru iespējams pārsūdzēt, būs pieejams 11. oktobrī, taču normatīvais regulējums paredz, ka šo termiņu var pagarināt līdz pat pusgadam.

Foto: DELFI

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Jau rakstīts, ka pirmās instances tiesa Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, apcietinot bijušo mēru tiesas zālē.

Skatot lietu pirmajā instancē, tiesa Lembergu 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja.

Foto: DELFI

Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un arī mājas arestā pavadīto laiku 2007. un 2008. gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā un mājas arestā atradās no 2007. gada 14. marta līdz 2008. gada 22. februārim.

Pēdējo reizi Lembergu apcietināja 2021. gada 22. februārī, bet atbrīvoja 2022. gada 25. februārī, kad bija iemaksāta 100 000 eiro drošības nauda.

Pirmās instances tiesa Lembergam arī piesprieda cietušajiem izmaksāt kopumā 64 000 eiro.

Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus – 22 180 eiro – par zvērināta advokāta valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Pirmās instances tiesa Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumenta viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas.
Politiķis tika attaisnots apsūdzībās dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Lemberga dēlam Anrijam pirmās instances tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Anrijs atzīts par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, kā arī neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007. gadā. Sormuli tiesa atzina par vainīgu kukuļņemšanas atbalstīšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

Lemberga dēlam un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan paredzēts atcelt tikai tad, kad spēkā būs stājies spriedums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!