Foto: Midjourney/DELFI

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija, izskatot apelācijas kārtībā krimināllietu par spiegošanu un izvērtējot apsūdzētā aizstāvju apelācijas sūdzību, atzina apsūdzēto par vainīgu ziņu nelikumīgā vākšanā un to nodošanā tieši ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un probācijas uzraudzību uz trim gadiem, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais vīrietis ilgstoši sadarbojās ar kādas ārvalsts militāro izlūkdienestu, tā uzdevumā sniedzot tam ziņas.

Proti, apsūdzētais nelikumīgi vāca militāra rakstura ziņas un ziņas par infrastruktūras objektiem, pēc kā tās nodeva ārvalsts izlūkdienesta rīcībā. Tādējādi apsūdzētais radīja apdraudējumu Latvijas drošības interesēm, tostarp valsts iekšējai drošībai un valsts aizsardzības spējām.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas instancē.

"Delfi" zināms, ka notiesātais ir Valentīns Frolovs, kuram pirmā instance piesprieda piecus gadus ilgu ieslodzījumu. Neilgi pēc notiesāšanas Frolovs publicēja atklātu vēstuli, kuru nodēvēja par "Latvijas noķertā spiega Frolova atzīšanos". Ar pilnu vēstules tekstu iespējams iepazīties šeit.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2021. gada 21. oktobrī tika aizturēts 56 gadus vecais uzņēmējs Valentīns Frolovs. Viņš spiegojis GRU labā un agrāk dienējis PSRS armijas speciālu uzdevumu vienībā.

Viņš vācis informāciju par NATO spēku ierašanos un izvietojumu Baltijas valstīs, militārajai loģistikai izmantotajam lidostām, stratēģiskās nozīmes objektiem, Latvijas aizsardzības spēju attīstību, kā arī aktuālajiem iekšpolitikas procesiem.

Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklēšanas gaitā iegūtais pierādījumu kopums apliecināja, ka Frolovs ilgstoši un regulāri pildīja Krievijas GRU uzdevumus. Viņš ar savu kuratoru tikās Krievijā, savukārt pārējā laikā uzturēja konspiratīvu saziņu. Frolovam lieti noderēja dienestā padomju armijā gūtās sakarnieka iemaņas, piemēram, prasme pieņemt šifrētus ziņojumus ar radiouztvērēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!