Foto: Pexels

Zemgales rajona tiesa Ogrē šā gada 4. septembrī paziņoja spriedumu krimināllietā, kurā par vardarbību pret bērniem apsūdzēts laulāts pāris – Sandra un Jānis, kuri 2015. gadā ieguva "Latvijas lepnuma" apbalvojumu nominācijā "Ģimene". Sandrai tiesa piesprieda trīs gadus cietumā nosacīti, bet viņas dzīvesbiedram Jānim – 13 gadu reālu cietumsodu, iepriekš rakstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

Ņemot vērā apsūdzības, apbalvojums no organizatoru puses tiek anulēts, paziņojumā medijiem norāda "TV3", kas jau vairākus gadus rīko konkursu "Latvijas lepnums".

Apsūdzētais pāris "Latvijas lepnuma" apbalvojumu saņēma 2015. gadā. Pieteikt kandidātus apbalvojumam var ikviens Latvijas iedzīvotājs, savukārt 10 laureātus, kuri saņem apbalvojumu, katru gadu izvēlas žūrija. Pēc žūrijas izvēles ar laureātiem sazinās organizatoru komanda, kas iepazīst viņu ikdienu un kopīgi gatavojas svinīgajai ceremonijai.

Kā norāda "TV3 Group Latvija" komunikācijas vadītājs Kārlis Pozņakovs, apsūdzības ir klajā pretrunā ar vērtību kopumu, ko pārstāv "Latvijas lepnums" un mediju grupa "TV3 Group Latvija".

Viens no galvenajiem apbalvojuma "Latvijas lepnums" mērķiem ir izcelt stāstus, kuri sevī iemieso pašaizliedzību un rūpes par līdzcilvēkiem," lēmumu anulēt apbalvojumu skaidro "TV3 Group". Apbalvošanas ceremonija "Latvijas lepnums" 20 gadu laikā kļuvusi par iecienītu un mīlētu tradīciju, kas aicina novērtēt cilvēkus, kuri ar savu darbu un pašaizliedzību padara Latviju labāku, veicinot pozitīvas pārmaiņas, vairojot iejūtību, iekļaušanu, uzlabojot cilvēku savstarpējās attiecības un sabiedrības domu.

"Pēc šī gada ceremonijas 18. novembrī "Latvijas Lepnums" apbalvojumu būs saņēmuši jau 200 laureāti. Uzskatām, ka pāra apsūdzības diskreditē citus "Latvijas Lepnums" laureātus, tādēļ šis apbalvojums tiek anulēts," piebilst Pozņakovs.

Kā septembrī rakstīja laikraksts "Latvijas Avīze", balvas "Latvijas lepnums" visu laureātu vārdus varēja atrast "TV3" portāla arhīvā – visu, izņemot Sandras un Jāņa, jo informācija par viņu noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti pret aizbildniecībā pieņemtajiem bērniem, izskanējusi jau iepriekš.

Krimināllieta tika ierosināta par nepilngadīgo nežēlīgu pēršanu un seksuālu vardarbību pret meitenēm.

Togad pēc pasākuma "Latvijas lepnums" žurnālisti rakstīja, ka Sandras ģimenē aug septiņi aizbildniecībā pieņemtie bērni, bet ir audzināti vēl vairāki. Citā publikācijā varēja lasīt: "Brīvdienās vienmēr tiek cepti pīrāgi, ābolmaize, kūkas un bulciņas, jo ikdienā visus kārumus iegādāties nav iespējams. Valsts aizbildņiem maksā 54 eiro par katru bērnu, audžuvecākiem – krietni vairāk. Sandra uzsver: "Mēs neesam audžuģimene, jo likumā teikts, ka no tās bērnus var izņemt jebkurā brīdī, bet aizbildniecībā viņi paliek līdz 18 gadu vecumam. Es viņiem saku – būšu jūsu mamma arī pēc pilngadības sliekšņa, par tālāko lemsiet paši."."

Patiesībā viena ģimene aizbildniecībā var pieņemt tikai sešus bērnus, bet Sandrai un Jānim šo nosacījumu izdevās apiet, jo pirms balvas saņemšanas viņi, lai arī pazina viens otru jau pusotru gadu, laulību reģistrējuši vēl nebija. Tāpēc aizbildņa statuss attiecībā pret septīto bērnu tika Jānim, rakstīja laikraksts.

Kā ziņoja "Latvijas Avīze", kā izriet no tiesneses Intas Naruškas nolasītā saīsinātā sprieduma, Sandra apsūdzēta par 12 pierādītiem gadījumiem, kad viņa bija cietsirdīgi un vardarbīgi izturējusies pret saviem aizbildniecībā pieņemtajiem bērniem – gan tiem, kuri tobrīd bija vēl mazgadīgi (nebija sasnieguši 14 gadu vecumu), gan nepilngadīgajiem. Ar cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos jāsaprot, ka Sandra bērnus sistemātiski un pamatīgi pēra.

Arī Jānis, kurš uzreiz pēc balvas "Latvijas lepnums" saņemšanas juridiski kļuva par Sandras dzīvesbiedru, mēdzis pacelt roku pret bērniem. Viņš gan apsūdzēts par tikai divām pēršanas reizēm, vienā no tām cieta nepilngadīgs bērns, bet otrā – mazgadīgs.

Vīrietis bijis seksuāli vardarbīgs pret divām ģimenē pieņemtām pusaugu meitenēm, viena no kurām tobrīd vēl nebija sasniegusi 16 gadu vecumu. Tas, kā un cik bieži Jānis ar šīm nabaga pusaudzēm izrīkojās, iespējams, paliks uz viņa sirdsapziņas – visi šie notikumi turpinājās vismaz pāris gadus un ne visas noziedzīgās epizodes iespējams nofiksēt un pierādīt, rakstīja "Latvijas Avīze".

Apsūdzēts viņš tika par nepilngadīgas meitenes izvarošanu, kā arī par seksuāla rakstura darbībām nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušās ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušās bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušās gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, kas veikta gan ar nepilngadīgu meiteni, gan ar 16 gadus vecumu nesasniegušu meiteni. Spriedumā norādīti četri tādi noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Kriminālprocess tika sākts 2018. gadā augustā Ogrē, bet pēc tam tā izmeklēšanu pārņēma Valsts policijas Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļa.

Kopējais cietušo bērnu skaits ir astoņi, pa šo laiku viņi gandrīz visi jau kļuvuši pilngadīgi.

Sākotnējā informācija, ko toreiz publicēja policija, liecināja, ka kopš 2015. gada decembra pret divām nepilngadīgām meitenēm tika vērsta seksuālā vardarbība. Savukārt laikā no 2016. gada vasaras līdz nākamajai ziemai viena no nepilngadīgajām meitenēm sistemātiski tikusi izvarota. Kā jau minēts – abi apsūdzētie visus aizbildniecībā pieņemtos bērnus pēra. Ogres tiesā šī krimināllieta nonāca 2019. gada decembrī.

Neviens no abiem apsūdzētajiem savu vainu neatzina, tāpēc tiesas izmeklēšanas laikā tika veikta visu pierādījumu pārbaude.

Cietušie bērni no vardarbīgās ģimenes izņemti tikai 2019. gada 11. februārī – tajā pašā dienā, kad policija beidzot aizturēja gan Sandru, gan Jāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!