Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) ar visām "Rudens tīkla" aptiekām lauzīs līgumus par kompensējamo medikamentu izplatīšanu.
No ceturtdienas līgums tiek lauzts ar "Aptieka Rudens 9" Biķernieku ielā 248 un SIA "JEL" Atreides aptieku Mūkusalas ielā 93, jo no tiesībsargājošām iestādēm saņemta informācija, ka šajās aptiekās konstatēti pārkāpumi valsts apmaksātā insulīna izplatīšanā, aģentūru LETA informēja VOAVA sabiedrisko attiecību nodaļā.

VOAVA uzskata, ka minētās aptiekas nepienācīgi pildījušas noslēgtā līguma nosacījumus. Starp VOAVA un aptiekām noslēgtais līgums paredz, ka aptiekām medikamenti jāizsniedz savā atrašanās vietā. Taču aptiekas piegādājušas pacientiem insulīnu uz mājām, tādējādi pārkāpjot līguma nosacījumus.

Visām pārējām "Rudens tīkla" aptiekām VOAVA nosūtījusi vēstuli, ka līgums par kompensējamo medikamentu izplatīšanu tiek lauzts mēneša laikā no brīdinājuma saņemšanas dienas.

"Rudens aptieku" tīklam pieder 11 aptiekas - septiņas "Rudens aptiekas", trīs "Miera aptiekas" un kopš pērnā gada augusta arī "Atreides aptieka".

Kā ziņots, insulīna izplatīšanas afērā, kad valsts, iespējams, maksājusi par zālēm, kas nav izsniegtas pacientiem, iesaistītas gan "Rudens aptieku" tīkla aptiekas, gan ārsti. Iespējams, valsts finansējusi medikamentus, kas pacientam nemaz netika izsniegti.

VM norāda, ka vairāki ārsti nelikumīgi izrakstījuši receptes - tās izsniegtas nevis pacientiem, bet gan uzreiz ārstniecības iestādei. Faktu, ka recepšu veidlapas aptiekas saņem no ārstiem, nevis pacientiem, kā tas paredzēts normatīvajos aktos, tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem apstiprinājuši arī atsevišķu aptieku vadītāji. VM pagaidām neatklāj to ārstu vārdus, kuri nelikumīgi izrakstījuši receptes.

Pēdējo gadu laikā "Rudens aptieku" tīkla aptieku apgrozījums ir audzis - 2003.gadā aptiekas apgrozīja 1 939 049 latus, 2002.gadā - 1 612 435 latus, 2001.gadā - 1 164 180 latus, bet 2000.gadā - 770 105 latus. Aptieku tīkla pērnā gada apgrozījums vēl tiek precizēts.

Parasti aptiekās kompensējamie medikamenti veido vidēji 20%-25% apgrozījuma, taču "Rudens aptieku" tīkla aptiekām kompensējamās zāles veidojušas vairāk nekā pusi apgrozījuma.

2003.gadā šā tīkla aptieku kompensējamo zāļu apgrozījums bijis 849 107 lati, no tiem 769 120 latus maksājusi valsts, bet pārējā summa bija pacientu līdzmaksājumi.

Kā ziņots, "Rudens aptieku" tīkla īpašniekam Vladimiram Labazņikovam aprīlī tika uzrādīta apsūdzība par kukuļdošanu. Apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 323.panta 1.daļas par kukuļa došanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja vai citas personas interesēs.

Apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!