Jauno politisko organizāciju apvienība “Saskaņas centrs”, kuru veidos Tautas saskaņas partija (TSP) un partija “Jaunais centrs” (JC), vadīs JC priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs, paredz abu partiju iepriekš panākta vienošanās.
Savukārt TSP no sava vidus deleģēs jaunās partijas ģenerālsekretāru.

Sestdien notiek abu partiju ārkārtas kongresi, kuros tiek lemts par apvienošanos.

Apvienības “Saskaņas centrs” statūtos teikts, ka tās pamatmērķis ir “kreisi centrisko un centrisko spēku konsolidēšana”, bet galamērķis - kreisi centrisko un centrisko spēku apvienotās partijas izveidošana.

Apvienība gatavojas ar kopīgu deputātu kandidātu sarakstu startēt nākamajās Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās.

Kā šodien JC ārkārtas kongresa delegātu informēja Dolgopolovs, jaunveidojamā apvienība mēģinās izvairīties no politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) pieļautajām kļūdām, tāpēc tās veidotāji jau iepriekš ir vienojušies par centralizētu vadības struktūru.

Līgums par apvienības “Saskaņas centrs” dibināšanu nosaka, ka apvienībā pēc tās reģistrācijas var tikt uzņetas arī citas politiskās partijas, ja par to ar divu trešdaļu balsu vairākumu nobalso apvienības padome.

Kā kongresā informēja Dolgopolovs,lēmumu par pievienošanas jaundibinātajai apvienībai jau esot pieņēmusi arī Daugavpils pilsētas partija.

Apvienības augstākā lēmējinstitūcija būs konference. Paredzēts, ka jau šodien plkst.13 Rīgas Kongresu namā notiks apvienības dibināšanas konference, kurā būs 50 no katras partijas. Tiks izveidota apvienības padome, kuras sastāvā katra dibinātāja partija deleģēs pa 20 pārstāvjiem, savukārt valdē ietilps pieci pārstāvji no katras apvienības dibinātājas partijas. Padomi uz diviem gadiem apstiprinās dibināšanas konference.

JC un TSP atsevišķajos kongresos tika akceptēta arī apvienības “Saskaņas centrs” programma, kurā tiek noteikti uzdevumi sabiedrības integrācijā, sociālās noslāņošanās novēršanā, etnisko grupu un paaudžu atsvešinātības pārvarēšanā.

Dolgopolovs arī informēja JC biedrus, ka desmit JC domes locekļi ir paziņojuši par savas darbības JC apturēšanu vai izbeigšanu. To vidū ir vairāki sabiedrībā pazīstami partijas pārstāvji - Alfrēds Čepānis, Jeļena Baumane, Māris Graudiņš, Igors Graurs, Valdis Lausks, kā arī kukuļdošanā apsūdzētais Leonīds Lasmanis.

Dolgopolovs atzina, ka vairāku partijas dibinātāju aiziešanu no JC ir sekmējuši skandāli, kas, pēc viņa vārdiem, “pēc konkurentu politiska pasūtījuma ir sacelti Rēzeknē un Jūrmalā”.

No partijas vadības aizgājušo Graura un Čepāņa vietā par JC priekšsēdētāja vietniekam tika ievēlēti Aivars Bergers un Anita Jākobsone.

JC tika nodibināta tikai pagājušā gada decembrī, lai dotu iespēju vairākiem Rīgas domē un tās uzņēmumos strādājošajiem startēt pašvaldību vēlēšanās. Rīgas domes pašreizējā sastāvā JC ir pieci deputāti, kopumā partijā ir 795 biedri, sacīja Dolgopolovs. Uz ārkārtas kongresu no 159 delegātiem ieradušies 132.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!