Latvijā par kara noziegumiem vainotais Kārlis Ozols pirms divām nedēļām miris Austrālijas veco ļaužu pansionātā un kremēts Melburnā, slēpjoties no sabiedrības acīm, vēsta Austrālijas laikraksts "The Age".
Latvija viņam vēl nebija cēlusi apsūdzību par kara noziegumiem, bet bija sākusi izmeklēšanu par viņa iespējamiem nodarījumiem, pieprasot materiālus no Baltkrievijas. Latvijas Ģenerālprokuratūra pagaidām nav paziņojusi, kas notiks ar viņa lietu.

Latvijas Ebreju kopienas priekšsēdētājs Grigorijs Krupņikovs BNS sacīja, ka cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par genocīdu "aiziet tā pat kā viņu upuri". Krupņikovs arī sacīja, ka diez vai izdosies arī sagaidīt Konrāda Kalēja izdošanu un tiesāt viņu Latvijā, jo Austrālijas varas iestādes pašlaik novilcina šo procedūru.

88 gadus vecais Ozols savas pēdējās dienas vadījis Tomastaunas veco ļaužu pansionātā, ciešot no progresējošas plānprātības. Viņš miris 26.martā un 29.martā kremēts Melburnā, ceremoniju apmeklējot aptuveni 50 cilvēkiem, galvenokārt vietējiem latviešiem un citiem emigrantiem.

Ozols tiek vainots par to, ka Otrā pasaules kara laikā dienējis nacistiem pakļautā vienībā, tā saucamajā "Arāja komandā", kas nogalināja ebrejus, čigānus un komunistus, un viņa noziegumi saistās ar darbību Baltkrievijā. Pēc Otrā pasaules kara viņš ieceļoja Austrālijā un kļuva par šīs valsts pilsoni.

Pēc ierašanās Melburnā drīz pēc kara beigām Ozols laika posmā no 1949. līdz 1971.gadam deviņas reizes kļuva par Viktorijas štata šaha čempionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!