Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš 1. marta, kad cilvēki sāka iesniegt 2023. gada ienākumu deklarācijas, atmaksājis aptuveni 109 miljonus eiro, liecina iestādes vadītājas paziņojums.

VID vadītāja Baiba Šmite-Roķe sociālajā tīklā "X" paziņojusi, ka līdz šim kopumā no valsts budžeta iedzīvotājiem jau ir pārskaitīti aptuveni 109 miljoni eiro. Pārmaksātos nodokļus saņēmuši jau aptuveni 228 000 iedzīvotāju.

Pati VID vadītāja klāsta, ka tik ātra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksa iepriekš nav bijusi. Viņa pasakās par to gan iedzīvotājiem, kuri korekti aizpildījušas gada ienākumu deklarācijas, gan darba devējiem, kuri nav kavējušies ar paziņojum sniegšanu dienestam.

"Delfi" jau rakstīja, ka naskākie deklarāciju iesniedzēji tās VID sāka iesniegt jau 1. marta pusnaktī.

VID jau vairākas reizes uzsvēris, ka ar ienākumu deklarāciju iesniegšanu nav jāsteidzas. Brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, deklarāciju iespējams iesniegt trīs gadu garumā.

Savukārt iedzīvotājiem, kam deklarācija jāsniedz obligāti, tas jāizdara līdz 1. jūnijam vai, ja kopējie ienākumi pērn bijuši lielāki par 78 100 eiro, līdz 1. jūlijam.

Nodokļu pārmaksu VID atmaksā iedzīvotājiem ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no deklarācijas iesniegšanas.

Lai atgūtu pārmaksātos nodokļu, iedzīvotājiem ir tikai jāaizpilda gada ienākumu deklarācija, nekādas citas darbības nav jāveic. Deklarāciju jāaizpilda tikai EDS.

Lai naudas saņemšana veiktos raitāk, "Delfi Bizness" apkopojis informāciju, kas būtu jāzina deklarācijas iesniedzējiem, par limitiem un biežākajām kļūdām, ko pieļauj deklarācijas iesniedzēji, kuru dēļ var kavēties naudas atmaksa. Par to iespējams vairāk izlasīt šajā rakstā.

Tāpat rakstīts, ka VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe uzskata: "Iesniegt čekus – tas ir aizejošais gadsimts".

"Es aicinātu visus cilvēkus, kas iet pie ārstiem vai apmaksā pulciņus vai mācības iestādēs, studē, kas ir attaisnotie izdevumi – prasīt šim pakalpojumu sniedzējam – noformējiet elektronisko kvīti", viņa sacīja raidījumā "Spried ar Delfi".

Pilnu raidījumu iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!