Fоtо: DELFI

Lai veicinātu drošu vidi, Rektoru padome ir vienojusies aktualizēt profesionālās ētikas nozīmi augstskolās, kā arī izstrādāt vadlīnijas, iesakot konkrētus soļus esošo procedūru pilnveidošanai un jaunu atbalsta pasākumu ieviešanai, "Delfi" informēja padomē.

Padome piektdien tikās ar Latvijas Studentu apvienības pārstāvjiem. Latvijas augstskolu vadītāji kopumā atbalstīja studējošo piedāvātos risinājumus un pateicās par studentu apvienības aktīvo iesaisti, aizstāvot studējošo intereses.

Augstskolu vadītāji aicina studējošos uzticēties augstskolām un ziņot par pārkāpumiem.

Latvijas Studentu apvienība sadarbībā ar Tiesībsargu ir izveidojusi ziņošanas sadaļu “Vajag palīdzību!”. Rektori apliecina, ka apņemas nekavējoties reaģēt, izvērtējot vainīgo personu atbildību un piemērojot akadēmiskai videi atbilstošu sodu.

Kā uzsver Rektoru padomes priekšsēdētāja, profesore Rūta Muktupāvela, studējošo labbūtības veicināšanai jākļūst par vienu no augstskolu darbības prioritātēm, tai jābūt sistemātiskai un mērķtiecīgai, nevis situatīvai un kampaņveidīgai.

"Mums jāatceras, ka studenti nav resurss vai materiāls, studenti ir augstskolas kodols, tāpēc ātra un adekvāta reaģēšana uz studentu sniegto atgriezenisko saiti par mūsu – docētāju un administrācijas – darbu ir būtiska, lai varētu veidot savstarpējā cieņā un godīgumā balstītu komunikāciju, bez kuras nav iedomājama pilnvērtīga jebkuras augstskolas pastāvēšana,” pauž Muktupāvela.

Rektoru padome ir 1995. gadā izveidota koleģiāla konsultatīva institūcija, kas apvieno visu valsts akreditēto augstskolu rektorus, lai koordinētu augstskolu sadarbību, pārstāvētu augstskolu viedokli Latvijā un ārvalstīs un aktīvi iesaistītos augstākās izglītības un zinātnes nozares attīstībā.

Jau ziņots, ka septiņu sieviešu liecības par iespējamu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) izskanēja pagājušajā piektdienā Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūršoks".

Pēc sižeta izskanēšanas akadēmija informāciju nodeva policijai. Tā ceturtdien ierosināja kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību un aicināja atsaukties cietušos.

JVLMA rektors paziņojis, ka neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma, bet piektdien "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" norādīja, ka nav zinājis par seksuālu vardarbību akadēmijā, bet gan par pasniedzēju "nejauku komunikāciju un vulgāru attieksmi".

Līdzīgs gadījums akadēmijā pavīdēja jau pirms septiņiem gadiem, kad tika gāzts kādas JVLMA katedras vadītājs, par kura iespējamu uzmākšanos pie Prāņa vērsās kāda studente.

noskaidroja "Delfi", pasniedzējs turpināja katedrā strādāt un tagad jau amatā tuvinās vietai, no kuras tika atcelts.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !