Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav konstatējis pārkāpumus Daugavpils mēra Andreja Elksniņa valsts amatpersonas deklarācijās par 2021. un 2022. gadu, otrdien Latvijas Radio teica VID Nodokļu pārvaldes Valsts amatpersonu datu administrēšanas daļas vadītāja vietniece Arta Praula.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnālistes pērn bija izpētījušas, ka sociālajos medijos publicētie attēli liecinot, ka Elksniņa izdevumi, iespējams, pārsniedz ienākumus. Arī iepriekšējo gadu ienākumi pēdējos piecos gados, kopš viņš atgriezies Daugavpilī, mēnesī nepārsniedz vidēji 2000 eiro. Elksniņa ģimene dzīvo tā, kā no valsts amatpersonas oficiālajiem ienākumiem nevar atļauties, norādīja žurnālistes.

"Jā, arī Elksniņa gadījumā tika veikta padziļināta pārbaude 2021. un 2022 gada deklarācijās. Tika uzsākts administratīvā pārkāpuma process, un arī izbeigts. Mēs nekonstatējām pārkāpumus," Latvijas Radio otrdien sacīja Praula.

VID portāls "Delfi" noskaidroja, ka, saskaņā ar likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto, ieņēmumu dienests pārbauda, vai valsts amatpersonas deklarācijas ir iesniegta un aizpildīta noteiktajā kārtībā un iesniegta noteiktajā termiņā, kā arī salīdzina valsts amatpersonas deklarācijā norādīto informāciju ar VID rīcībā esošo informāciju.

Veicot Elksniņa valsts amatpersonas kārtējā gada deklarācijas par 2021. gadu pārbaudi, tika konstatēti maznozīmīgi pārkāpumi, tāpēc uzsāktais administratīvā pārkāpuma process tika izbeigts, izsakot Elksniņam aizrādījumu.

Savukārt, veicot Elksniņa valsts amatpersonas kārtējā gada deklarācijas par 2022. gadu pārbaudi pārkāpumi netika konstatēti.

Latvijas Radio otrdien vēstīja, ka KNAB Elksniņa lietu izvērtē padziļināti.

Jau rakstīts, ka "Re:Baltica" uzsvēra, ka par mēra dzīvesveida neatbilstību ienākumiem mobilajai redakcijai Daugavpilī pirmie stāstīja aktīvisti, kas "Facebook" veido grupu "pilseta.lv". Taču patiesais dzīvesveida vēriens parādās, izpētot attēlus mēra un viņa sievas sociālo tīklu profilos, un savietojot tos ar viņu oficiālajiem ienākumiem.

"Ar pulksteņu pazinējiem no "Pulksteņu šerloks" identificējām, kā mērs nēsā "Ulysse Nardin" pulksteni.). Elksniņš intervijā lika noprast, ka to varējis nopirkt advokāta laikos. Pulksteņa cena var nedaudz atšķirties atkarībā no iekļautajiem elementiem, bet vidēji tie ir 30 000 eiro un uz augšu. Luksusa zīmolus iecienījusi arī mēra sieva Jekaterina. Abi pirms sešiem gadiem apprecējās Komo ezera krastā Itālijā un šogad svin gadadienu, ko mēdz dēvēt par čuguna kāzām", norādīja žurnālistes.

Kā akcentē "Re:Baltica", mēra ienākumu deklarācijas rāda, ka kopš 2017. gada, kad viņš stājās Daugavpils mēra amatā, vidējie ienākumi mēnesī ir 1714 eiro pirms nodokļiem. Uzkrājumu Elksniņam nav – tāpat kā citu ienākumu. Šogad mēra alga ir palielināta līdz 5915 eiro pirms nodokļiem, bet tas neattiecas uz periodu, par ko iesniegtas deklarācijas, no kurām izdarīti aprēķini.

No divu sievai piederošo uzņēmumu gada pārskatiem redzams, ka viens nav aktīvi strādājis nekad. Otra vidējā peļņa gadā pēdējos piecos gados ir ap 1500 eiro mēnesī.

Tas viņai netraucēja 2019. gadā par 50 000 eiro iegādāties 123 kvadrātmetru dzīvokli uz Daugavpils centrālās ielas. Tā pirkšanai nav ņemts hipotekārais kredīts. Vai viņai ir citi ienākumi bez biznesa, kura peļņa dzīvesveidu nesedz, nav zināms.

Atbildēt uz jautājumiem Elksniņa atteicās, norādot, ka viņai kā privātpersonai nav tāda pienākuma. Savukārt otrs ģimenes īpašums – vairāk nekā 8000 kvadrātmetru zemes gabals pie gleznainā Šūņu ezera, uz kura atrodas iespaidīga, bet aiz augsta žoga grūti ieraugāma villa ar dzelzs lauvām vārtu sardzē, sākotnēji piederējis Elksniņa sievastēvam. Šobrīd uz pusēm pieder mēra sievai un pensionētajai mātei. Pēdējā to 2021. gadā iegādājusies par 80 000 eiro – arī bez hipotēkas, liecina Zemesgrāmatas ieraksti.

Pats mērs intervijā uz "Re:Baltica" jautājumiem par ienākumu izcelsmi un dzīvesveida neatbilstību pēc būtības atbildēt atteicās.

"Nekomentēšu, tāpēc, ka viss, kas ir attiecībā uz manu publisko jomu, ir manā valsts amatpersonas deklarācijā. Tā ir viena lieta. Otra lieta – vērtējumu attiecībā uz manu finansiālo stāvokli atbilstību var sniegt VID. Gan par manu, gan par manu ģimenes locekļu, kuri ir pietiekami nodrošināti," viņš teica. "Tas ir maksimums, ko es varu jums pateikt. Bet trešā lieta – es varu, ja jūs gribat, novilkt bikses un parādīt jums savas apenes." (visu intervijas daļu skatieties šeit)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!