Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Ceturtdien, 11. aprīlī, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām.

Prezidenta kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka tikšanās notika Trīs jūru iniciatīvas samitā Viļņā, Lietuvā.

Dokumentā pausts skaidrs un stingrs Latvijas atbalsts Ukrainai, kā arī paredzēts sniegt Ukrainai militāro atbalstu 0,25% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Iepriekš Ārlietu ministrijā (ĀM) informēja, ka 2024. gadā 0,25% no IKP sasniegts aptuveni 112 miljonus eiro. Finansējums šīm mērķim tiks rasts no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Vienošanās paredz visaptverošu Latvijas sniegtu militāru un nemilitāru palīdzību Ukrainas aizsardzībai pret agresiju, kā arī Latvijas atbalstu Ukrainai tās ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Latvijas nemilitārā atbalsta joma ietver attīstības sadarbību, atbalstu Černihivas apgabala rekonstrukcijā un digitālajā, enerģētikas un kiberdrošības jomā, kā arī hibrīdā apdraudējuma novēršanu.

Pēc ĀM paustā, šāda veida divpusējās vienošanās Ukraina plāno parakstīt ar visām G7 kopīgās deklarācijas Ukrainas atbalstam partnervalstīm, kā arī ar Eiropas Savienību.

Šādas vienošanās jau noslēgtas ar Lielbritāniju, Dāniju, Franciju, Itāliju, Kanādu, Nīderlandi un Vāciju. Arī Lietuva un Igaunija tuvākajā laikā parakstīs šādas vienošanās.

ĀM iepriekš skaidroja, ka vienošanās militārā atbalsta būtiskākie elementi ir Latvijas turpmāka dalība Ramšteinas Ukrainas aizsardzības kontaktgrupā, lai sniegtu ar sabiedrotajiem koordinētu militāro atbalstu Ukrainai.

Nemilitārā atbalsta jomas skar attīstības sadarbību, sadarbību Čerņihivas apgabala rekonstrukcijā un digitālajā, enerģētikas un kiberdrošības jomā, kā arī hibrīdā apdraudējuma novēršanu.

Tāpat vienošanās paredz Ukrainas atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025. gadā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!