Foto: Freepik

Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi vairākus variantus, kā mainīt līdzšinējo pabalstu sistēmu vecākiem ar bērniem, kas otrdien tika prezentēta Saeimas komisijā, bet neguva deputātu atbalstu.

Esošā situācija

Kā deputātus iepazīstināja LM Valsts sekretāres vietniece Diāna Jakaite, patlaban vecāks var pieprasīt pabalstu par 19 vai 13 mēnešiem, savukārt, ja vecāks nolemj darbā atgriezties ātrāk, pabalstu izmaksā 50% apmērā. Vecāka pabalstu saņem kopā ar bērna kopšanas pabalstu.

LM saņēmusi arī signālus, ka vecāki izmantotu iespēju pabalstu saņemt īsāku periodu, lai varētu ātrāk atgriezties darba tirgū, bet ar nosacījumu, ka ir pieejami bērna aprūpes pakalpojumi.

Kā liecina LM dati, pabalstu apmērā 1000-1500 eiro apmērā saņem 11% pabalsta saņēmēju, 1500-3000 eiro – 5%, bet 400-1000 eiro – 54% vecāku.

LM piedāvājums

LM piedāvājums bija paaugstināt bērna kopšanas pabalstu no esošajiem 171 eiro līdz 373 eiro jeb sasaistot tā apmēru ar ienākumu mediānu. Šo pabalsta veidu saņem ikviens, arī ja nav veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tas valstij izmaksātu 56 miljonus eiro.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!