Foto: LETA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ordeņu kapituls šā gada 10. aprīlī, atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 11. pantam, nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelt par Triju Zvaigžņu ordeņa lielkrusta komandieri NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

Stoltenbergs vada NATO kopš 2014. gada. Šogad viņš šo amatu pametīs.

Pirms amata pienākumu uzņemšanās NATO Stoltenbergs bija Norvēģijas premjerministrs.

Šā gada aprīlī apritēja 75. gadskārta kopš NATO dibināšanas.

Šī diena Briselē tika atzīmēta ar svinīgu ceremoniju, kuras laikā Stoltenbergs uzsvēra, ka ASV un Eiropa ir viena otrai nepieciešamas.

"Eiropai tās drošībai ir nepieciešama Amerika," sacīja Stoltenbergs. "Tajā pašā laikā arī Ziemeļamerikai nepieciešama Eiropa. Eiropas sabiedrotie, vairojot Amerikas varu, nodrošina pasaules līmeņa armijas, plašus izlūkošanas tīklus un unikālas diplomātiskās iespējas."

Atzīstot ilgstošo ASV neapmierinātību ar nepietiekamo eiropiešu ieguldījumu kolektīvajā aizsardzībā, viņš norādīja, ka "godīga nastas" sadalīšana ir būtiska un ka Eiropai aizsardzībā ir "jāiegulda vairāk, daudz vairāk".

"Šogad vairākums NATO sabiedroto aizsardzībā ieguldās vismaz 2% no sava IKP," piebilda alianses ģenerālsekretārs.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka NATO ASV nodrošina "vairāk draugu un vairāk sabiedroto nekā jebkurai citai lielvalstij".

"Es neticu vientuļai Amerikai, tāpat kā neticu vientuļai Eiropai," atzina Stoltenbergs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!