Foto: LETA

Sadarbībā ar nozari Veselības ministrijā (VM) ir izstrādāts plāns, kā samazināt cenas recepšu un kompensējamajiem medikamentiem par 15-20%. Par to otrdien, 11. jūnijā, informēja medijus.

Izstrādātais ziņojums nodots sabiedriskajai izvērtēšanai. Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) ir apņēmības pilns, ka šo ziņojumu valdībā varētu skatīt jau jūlija vidū, lai grozījumi varētu stāties spēkā rudenī.

Fiksēts uzcenojums lieltirgotavām un aptiekām

VM Farmācijas departamenta vadītāja Inese Kaupere skaidroja, ka modelis ir izstrādāts, lai izveidotu sistēmu, kas "iet līdzi laikam".

Ir vairāki nosacījumi, kas turpmāk būs jāievēro, veidojot zāļu cenu: ražotāja cena nevarēs būt augstāka kā Lietuvā un Igaunijā, kompensējamo zāļu sarakstā esošo medikamentu cena tiks piemērota arī ārpus šī saraksta receptēm. Tāpat turpmāk lieltirgotavu un aptieku uzcenojums būs fiksēts un nozīmīgi samazināts, skaidroja Kaupere. Tiks arī stiprināta farmaceita loma veselības aprūpē, veicinot arī mazo aptieku darbības nepārtrauktību.

Turpmāk lieltirgotavas par jebkuru recepšu zāļu iepakojumu varēs prasīt 0,50 eiro lielu uzcenojumu. Savukārt aptieku uzcenojumam plānoti trīs līmeņi: medikamentiem, kas maksā līdz 2 eiro, uzcenojums būs 0,50 eiro; no 2 līdz 100 eiro uzcenojums būs 1,20 eiro; medikamentiem virs 100 eiro – 2 eiro uzcenojums. Uzcenojumi būs fiksēti nevis procentuāli, kā ir šobrīd, sacīja Kaupere.

Tāpat cenā tiks iekļauts farmaceita pakalpojums: 1,50 eiro par recepti vai 2,50 eiro par recepti mazajām aptiekām. Pacienta līdzmaksājums par recepti būs 0,75 eiro, bet atlikušo daļu segs valsts.

Kā uzsvēra Abu Meri, pats svarīgākais šajās izmaiņās ir tas, ka pacientiem samazināsies reālā cena, cik būs jāmaksā par medikamentiem un šis maksājums par farmaceita pakalpojumu nebūs "pa virsu".

Tāpat ir noteikti vairāki izņēmumi: no pacienta receptes apkalpošanas maksas būs atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam un trūcīgas personas. Savukārt hroniskiem pacientiem būs iespēja izrakstīt vienā receptē zāles trīs mēnešu patēriņam. Kā paskaidroja Abu Meri, vienā reizē iegādājoties vienu iepakojumu recepšu medikamentu, ja recepte paliek atvērta, nākamajā pirkumā vairs nebūs jāmaksā 0,75 eiro par farmaceita pakalpojumu.

Kādi būs ieguvumi pacientiem

Kā preses konferencē skaidroja Kaupere, pēc šī modeļa ieviešanas, pacientiem redzami samazināsies izmaksas par dārgākām zālēm.

Pacientiem, kuriem nepieciešami medikamenti no kompensējamo zāļu saraksta, bet papildu terapijai vajadzīgi arī recepšu medikamenti, - par tiem izdevumi samazināsies.

Pacienti varēs paļauties, ka farmaceits zāles ieteiks, balstoties savās profesionālajās zināšanās, nevis tās, kuras būtu komerciāli izdevīgākas.

Tāpat pacientiem būs pieejama informācija, kurās aptiekās ir viņu zāles un nebūs "jāceļo" starp aptiekām.

Kā prognozē VM, uzlabosies pieejamība jauniem inovatīviem medikamentiem, jo tiks paplašināts kompensējamo zāļo saraksts un vienādots uzcenojumu mehānisms, rezultātā jaunais medikaments maksās mazāk.

No samaksas par receptes apkalpošanas maksu tiks atbrīvotas trūcīgā personas.

Runājot par reāliem piemēriem, kā mainīsies medikamentu cenas, Kaupere norādīja, ka ir veikti aprēķini par populārākajiem recepšu medikamentiem. Piemēram, medikaments atmiņas stimulēšanai, kas šobrīd maksā 21,75 eiro, pēc jaunā modeļa ieviešanas maksās 17,71 eiro. Atlaide būs 19%, turklāt, šajā cenā jau ir iekļauts pacienta maksājums farmaceitam par pakalpojumu.

Savukārt medikaments kuņģa un zarnu čūlu profilaksei, kas šobrīd maksā 15,12 eiro, maksās 12,85 eiro, antibiotiku cena no 21,13 eiro samazināsies uz 17,25 eiro. Savukārt populārs antikoagulants, kas šobrīd maksā 75,13 eiro, pēc izmaiņām maksās 33,82 eiro, proti, par 55% lētāk, liecina VM aprēķini.

Ko iegūs aptiekas

VM uzsver, ka šo izmaiņu rezultātā aptiekas iegūs reālu neatkarību no lieltirgotājiem un aptiekai būs iespējas pelnīt no pakalpojuma maksas, nevis būt atkarīgai no lieltirgotavas atlaides. Šis modelis arī ļaus turpināt komerciālu darbību un attīstību arī aptiekām, kas atrodas laukos un apdzīvotās vietās ar nelielu iedzīvotāju skaitu.

Tāpat, ieviešos zāļu izsniegšanu kā farmaceita pakalpojumu, aptiekām nākotnē varēs paplašināties pakalpojumu klāsts, kas iedzīvotājiem dos labāk pieejamus pakalpojumus, bet aptiekām – attīstības iespējas.

Individuālajām aptiekām laukos, kas pilda arī sociālo funkciju, noteikta augstāka pakalpojuma maksa. Līdzīgi tas ir arī ģimenes ārstiem. Tādā veidā sistēma tiek pielāgota īpašu sociālu jautājumu risināšanai, skaidro VM.

Samazināsies arī administratīvais slogs, jo kases sistēmā nebūs pastāvīgi jāuztur dažādas cenas vienām un tām pašām zālēm atkarībā no to kompensācijas statusa.

Savukārt lieltirgotavām radīsies motivācija jaunu pakalpojumu attīstīšanai, paredz ministrija.

Kompromisi ar nozari

Lai izveidotu šo modeli, ar nozari noticis darbs vairākus mēnešus, ir gūti kompromisi, taču tāpat visi par izmaiņām nav priecīgi, sacīja Abu Meri. "Tas nav nekas jauns," viņš komentē. "Farmaceiti atbalsta, mazās aptiekas arī. Mēs nevaram apmierināt visu nozari, galvenais ir pacients," uzsver veselības ministrs.

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) direktore Vladislava Marāne akcentē inovatīvo medikamentu pieejamības nozīmi rezultātos balstītas veselības aprūpē: "Kopumā mērķis ir viens – lai pacientiem būtu vairāk pieejami jaunie medikamenti, jo farmācijas nozare attīstās ārkārtīgi strauji."

Tāpat viņa akcentēja, ka diemžēl Latvijas pacienti līdz šim ir bijuši neapskaužamā situācijā, salīdzinot ar citām valstīm. "Esam gandarīti, ka tā ir ministrijas prioritāte, un ir veikti soļi, lai to risinātu. Diskusijās par jauno modeli no savas puses arī esam gājuši uz kompromisiem, bet ir jāstrādā kopā, lai mērķi par zāļu pieejamības uzlabošanu sasniegtu," uzsvēra Marāne.

"Nākamais solis ir kompensācijas sistēmas tālāka attīstība, jo mūsu mērķim ir jābūt ES vidējā līmeņa sasniegšana, lai mūsu pacientiem būtu tādas ārstniecības iespējas, kā tas ir citur ES," norādīja Marāne.

Kā norāda VM, Latvijā šobrīd licencētas 80 zāļu lieltirgotavas, 10 lielākie vairumtirdzniecības uzņēmumi veido gandrīz 95% no kopējā Latvijas tirgū realizētā kopējā zāļu apgrozījuma, bet pieci lielākie – 87%. Farmācijas mazumtirdzniecības nozarē darbojas 284 uzņēmumi, piecas lielākās aptieku ķēdes veido 70% no kopējā aptieku apgrozījuma.

Tirgus koncentrācijas negatīvās sekas ir jauno farmaceitu izvēle nestrādāt aptiekās, kas ir risks jauno speciālistu piesaistē, akcentēja RSU Farmācijas fakultātes prodekāne Baiba Mauriņa. "Farmaceits ir atslēgas cilvēks pacientu līdzestības uzlabošanā. Tāpēc man ir liels prieks, ka farmaceita loma tiek stiprināta, un īpaši jaunajiem speciālistiem tiek dots signāls, ka tiek novērtēts viņu ikdienas darbs aptiekās un viņš ir gaidīts aptiekā. Tas ir labs signāls jaunajiem speciālistiem, savukārt pacientiem tas sniegs labāku farmaceitisko aprūpi," viņa uzsvēra preses konferences laikā.

Iepriekš uz nepieciešamību pārskatīt Latvijā pastāvošo medikamentu uzcenojumu modeli vairākkārtīgi ir norādījusi Konkurences padome, Valsts kontrole un Pasaules Veselības organizācija. Latvijā šobrīd pastāvošais modelis Baltijas valstu salīdzinājumā ir pacientam visnedraudzīgākais – medikamentu cenas ir būtiski augstākas kā Lietuvā un Igaunijā. Rezultātā pacientiem ir augstāki tiešie izdevumi par medikamentiem un daļa pacientu nevar iegādāties un lietot nepieciešamās zāles, skaidroja ministrijā.

Tāpēc, lai situāciju mainītu, ir izstrādāts jauns zāļu cenu veidošanas modelis, kā rezultātā iedzīvotāju tiešie izdevumi par recepšu medikamentiem samazinātos aptuveni 15-20% apmērā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!