Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien uzdevusi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātiem pieskaitīt Minhenes vēlēšanu iecirknī atrasto neapzīmogoto aplokšņu zīmes.

Kā informēja CVK, EP vēlēšanās 1093. vēlēšanu iecirknī Vācijas pilsētā Minhenē vēlēšanu kastē atrastas 17 vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar iecirkņa komisijas zīmogu.

Izvērtējot attiecīgos dokumentus un vēlēšanu iecirkņa komisijas sniegto informāciju, CVK secinājusi, ka nav konstatējama iecirkņa komisijas vai trešo personu ļaunprātīga rīcība. Neapzīmogotās aploksnes vēlētājiem izsniegtas kļūdainas vēlēšanu iecirkņa komisijas rīcības dēļ, un nav pamata apšaubīt, ka šo aplokšņu saturs atspoguļo vēlētāju brīvo gribu, skaidro vēlēšanu komisijā.

Līdzīgi kā jau citā, iepriekš pieņemtā lēmumā CVK akcentē, ka tiesības vēlēt ir konstitucionāla ranga tiesības, tāpēc katra nodotā balss ir nozīmīga un nebūtu izslēdzama formālu trūkumu dēļ.

Kā ziņots, arī Rīgas Centra humanitārajā vidusskolas vēlēšanu iecirknī atklātās vēlēšanu zīmes desmit neapzīmogotajās aploksnēs CVK iepriekš uzdevusi pieskaitīt EP vēlēšanu iecirkņa rezultātiem pēc pārskaitīšanas.

EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Jaunā vienotība", otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību, un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputāta mandātiem. Savukārt "Apvienotais saraksts", "Latvijas attīstībai", "Latvija pirmajā vietā", "Progresīvie" un "Saskaņa" vēlēšanās ieguvušas katra pa vienam EP deputāta mandātam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!