Aizsardzības ministrija (AM) rosina piešķirt finansējumu Ventspils starptautiskajam radioastronomijas centram radioteleskopa “RT-16” rekonstrukcijai, kas nodrošinās lietišķo kosmisko tehnoloģiju attīstību Latvijā.
Ministrija izskatīšanai valdībā iesniegusi priekšlikumus izmaiņām valsts budžeta programmā “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO”, radioteleskopa rekonstrukcijai piedāvājot atvēlēt 100 000 latu.

AM un Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra sadarbības rezultātā tikšot veidota bāze zinātnisko darbu izvēršanai lietišķo kosmisko pētījumu - satelītnavigācijas metodes, satelītkomunikāciju sistēmas un satelītattēlu uztveršanas un izmantošanas - jomās, kas ir Eiropas Kosmosa izpētes programmas galvenās prioritātes.

Vienlaikus AM rosina samazināt finansējumu par 30 000 latu Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai iesaucamo medicīnisko pārbaužu veikšanai un potenciālo iesaucamo nelielu veselības problēmu novēršanai pirms iesaukšanas obligātajā militārajā dienestā.

Finansējuma apjoma samazināšana ierosināta sakarā ar iesaucamo skaita strauju samazināšanos un pakāpenisku pāreju uz profesionālo militāro dienestu.

Galīgo lēmumu par finansējuma pārdali pieņems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!