Cilvēkiem Latvijā būtu jāmācās lietot alkoholu ar mēru, nepiedzeroties, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunkti" sacīja valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Prezidente, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, atzina, ka vakar viņai esot bijis žēl skatīties sižetus televīzijā, kad jaunieši pēc 1.septembra svinīgajiem pasākumiem lietojoši alkoholu. Pēc prezidentes domām, šos slikto paradumu viņi noskatījuši no vecākās paaudzes.

Prezidente aicināja jauniešu neņemt sliktus piemērus no vecākiem jeb citiem pieaugušiem, bet būt radošiem. "Izgudrojiet interesantus veidus kā priecāties un sevi pierādīt, nedarot to tik stulbā veidā kā vienkārši piedzeroties, streipuļojot apkārt un demolējot iekārtas," vēršoties pie skolēniem, sacīja Valsts prezidente.

"Tas ir stulbi, muļķīgi un nožēlojami," viņa piebilda.

Prezidente atzina, ka alkohols tiek lietots arī prezidentes oficiālo pieņemšanu laikā, tomēr tā esot "civilizēta iedzeršana pieaugušiem cilvēkiem, kas ir pilnīgi cita lieta". Prezidente aicināja gan jaunus, gan vecus mācīties lietot alkoholu civilizēti kā daļu no sabiedriskās dzīves.

Brīdinot par ļaunumu, ko var nodarīt alkohola pārmērīga lietošana, viņa atgādināja, ka alkoholisms Latvijā ieviesās 17.gadsimtā kā apspiešanas un dzimtbūšanas fenomens, "kad kungi sāka tecināt un destilēt alkoholu, lai nodzirdītu zemniekus".

Senie senči pašu brūvēto alu lietoja tika svinīgos brīžos, akcentēja valsts pirmā persona.

Jau ziņots, ka Rīgas Pašvaldības policija (RPP) vakar zinību dienā noformējusi 101 administratīvo protokolu par pusaudžu atrašanos sabiedriskā vietā ar atvērtu alkoholisko dzērienu pudeli, šorīt "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" raidījumā "900 sekundes" informēja RPP priekšnieks Jānis Geduševs.

Naudas sods uz vietas piemērots 58 personām, bet 24 personas aizturētas.

Noformēti arī daudzi protokoli par jauniešu atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā. Tāpat noformēti vairāki administratīvie protokoli par cigarešu un alkohola tirdzniecību nepilngadīgajiem. Viens protokols noformēts kāda 14 gadus nesasnieguša jaunieša vecākiem, kuru policija pieķērusi smēķējam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!