Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par telekomunikācijām", kas paredz, ka SIA "Lattelekom" monopolstāvokļa termiņš tiks saīsināts līdz 2003.gada 1.janvārim.
Likumprojekts paredz, ka telekomunikāciju nozari savas kompetences ietvaros regulēs Satiksmes ministrija un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kuras pieņemtie lēmumi un izdotie administratīvie akti būs saistoši sfēras uzņēmumiem.

Satiksmes ministrija izstrādās, īstenos un pārskatīs telekomunikāciju nozares attīstības politiku, izstrādās nepieciešamos Ministru kabineta normatīvos aktus, organizēs Latvijas nacionālo telekomunikāciju standartu izstrādi, kā arī veiks citas darbības. Savukārt regulators sagatavos atzinumus par normatīvo aktu projektiem, kontrolēs telekomunikāciju uzņēmumu sniegto telekomunikāciju regulējamo sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti, noteiks regulējamo sabiedrisko pakalpojumu tarifu aprēķināšanu, izsniegs licences, kā arī veiks citas darbības.

Paredzēts, ka pastāvēs gan publiskie, gan privātie telekomunikāciju tīkli, kur privātos tīklus varēs lietot tikai privātā telekomunikāciju tīkla īpašnieka vajadzībām. Publiskā telekomunikāciju tīkla operatora pienākumi būs ievērot un izpildīt licences nosacījumus, noslēgt pakalpojumu sniegšanas līgumus ar klientiem, nodrošināt konfidencialitāti par telekomunikāciju pakalpojumu lietotāju saņemtajiem pakalpojumiem, kā arī tam būs jāpilda citi pienākumi. Paredzēts, ka publisko telekomunikāciju tīklu operatoriem būs pienākums sarunu ceļā panākt vienošanos par publisko telekomunikāciju tīklu savstarpējo savienošanu un būs jānoslēdz starpsavienojuma līgumi ar citiem publisko telekomunikāciju tīkla operatoriem.

Kā norāda likumprojekta autori, tā mērķis ir veicināt telekomunikāciju attīstību visā valsts teritorijā, noteikt tiesiskās attiecības telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanā un nodrošināt telekomunikāciju pakalpojumu lietotāju, publisko telekomunikāciju tīklu operatoru un telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju interešu aizsardzību atvērtā tirgus ekonomikas apstākļos. Līdz 2003.gada 1.janvārim Latvijā būs tikai viens fiksētais telekomunikāciju tīkls un viens publiskā fiksētā telekomunikāciju tīkla operators, proti, "Lattelekom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!