Rīgas Dome (RD) izaicina Eiropas Komisiju (EK), balsojot pret programmu par trokšņa piesārņojuma novēršanu laikā, kad Komisija iesūdz Latviju tiesā par šo normu pārkāpšanu, paziņojušas vides aktīvistu organizācijas.
Šī gada 15.decembrī ES Komisija iesūdzēja Latviju Eiropas Kopienu tiesā par ES direktīvas normu neievērošanu, bet 20. decembrī Rīgas Dome nobalsoja pret trokšņa piesārņojuma novēršanas un stratēģiskās trokšņu kartes izstrādes sagatavošanas programmu, informēja Vides aizsardzības kluba (VAK) pārstāvis Ojārs Balcers.

Par šādas programmas finansēšanu balsot ierosināja RD deputāts Kuzmins. Ar dažām balsīm (26 balsis par, 21 balss pret, 8 atturas, un 2 domniekiem nebalso) RD deputāti neatbalstīja šādas programmas izveidi. Tātad RD ignorēja gan Latvijas ES saistību izpildi, gan vides un iedzīvotāju veselības aizsardzības normas.

Kā savā paziņojumā teicis par transportu atbildīgais EK viceprezidents Žaks Baro, lidostu trokšņa piesārņojums ir liela problēma visās Eiropas Savienības valstīs. Zaļie piebilst, ka Rīgas pilsētā no lidostas trokšņa visvairāk cieš Zolitūdes, Imantas un Mārupes pagasta iedzīvotāji.

Tai pašā RD balsojumā tika noraidīts priekšlikums par četru jaunu PM10 (cieto daļiņu-putekļu) monitoringa staciju iegādi Rīgas pilsētai, kas izmaksātu 72 000 latu, informē VAK.

Vides aizsardzības klubs, Latvijas Zemes draugi un Alianse ilgtspējīgai attīstībai jau vairākkārt ir griezušies pie RD priekšsēdētāja Aivara Aksenoka ar lūgumu nodrošināt ES gaisa struktūrdirektīvas prasību ievērošanu Rīgas pilsētā.

Paaugstināta PM10 koncentrācija gaisā pēc ANO Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas datiem nozīmīgi palielina iedzīvotāju saslimstību ar plaušu un asinsvadu, kā arī sirds slimībām. Eiropā kopā slikta gaisa kvalitātes dēļ mirst 370 000 eiropiešu gadā.

Beidzoties 2005.gadam visām ES dalībvalstīm, tai skaitā arī Latvijai, ir jāziņo Eiropas Komisijai par ES gaisa struktūrdirektīvas izpildi. Latvijā šī direktīva ieviesta kā LR MK noteikumi par gaisa kvalitāti.

VAK gan norāda, ka diemžēl attiecībā par cietajām aeorosolajām daļiņām - PM10 prasības Rīgā un Liepājā netiek pildītas, proti, PM10 diennakts normatīvu pārsniegums kopš 2005.g. 1.janvāra vairāk par 35 reizēm šogad ir jau noticis fakts.

ES gaisa struktūrdirektīva iedzīvotāju veselības aizsardzībai nosaka saistošas PM10 robežvērtības 2005.gadā, un Eiropas Komisijai var brīdināt Latviju. Izpilde un turpmākais ir atkarīgs no mūsu lēmējiem.

Jaunās PM10 mērierīces ir nepieciešamas precīzu datu sniegšanai ES un gaisa putekļus samazinošo pasākumu efektīvuma kontrolei. Diemžēl Rīgas Domes līdzšinējie soļi ir izrādījušies nepietiekoši mūsu ES saistību izpildei un atbilstošas gaisa kvalitātes nodrošināšanai. 2004.gada 6.jūlija RD apstiprināja Rīcības programmu līdz 2009.gadam ieskaitot, kura paredz dažādas labas lietas, piemēram, kā jaunas ielu laistāmās mašīnas, kurām arī līdzekļu vēl nav. Vides Ministrija atbild par pašvaldību uzraudzību attiecībā par PM10 gaisa piesārņojuma samazināšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!