Rīgas mērs Aivars Aksenoks lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) izvērtēt bijušā pilsētas mēra Gundara Bojāra rīcību, patvaļīgi noslēdzot līgumu ar Jūrmalas pilsētu par Piņķu mežniecības mežu sadali starp Rīgu un Jūrmalu.
“Man nesaprotamu iemeslu dēļ šīs vienošanās rezultātā 100 hektāri zemes ir nonākuši Jūrmalas domes īpašumā,” otrdien sacīja Aksenoks. Pilsētas mērs skaidroja, ka iepriekš bija panākta vienošanās, ka Jūrmalas domei tiek atdoti 300 hektāri zemes un Rīgai paliks 500 hektāri, taču faktiski zeme tika sadalīta vienādās daļās.

Rīgas apgabaltiesa 2000.gadā apmierināja domes prasību un atjaunoja Rīgas domes īpašuma tiesības uz 800 hektāriem meža fonda zemēm, kuras vēsturiski piederējušas galvaspilsētai, stāstīja mērs. Taču Jūrmalas dome tiesas spriedumus neatzina un iesniedza apelācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

2001.gadā Rīgas domnieki atbalstīja izlīguma slēgšanu ar Jūrmalas pilsētu. Tolaik Bojārs bija pilnvarots vienoties ar Jūrmalas domi par zemes sadali.

Tikai nesen atklājies, ka 2001.gadā Bojāra un toreizējā Jūrmalas mēra Daiņa Urbanoviča parakstītais izlīgums paredz, ka Rīgas pilsētai pieder tikai aptuveni 400 hektāri meža zemju Jūrmalā.

“Nesaprotamu iemeslu dēļ Jūrmalas pašvaldībai tika atdoti 100 hektāri meža zemju,” sacīja Aksenoks. Viņš šādu Bojāra rīcību raksturoja kā vienpersonisku.

Rīgas mērs neizpauda, cik lieli zaudējumi nodarīti Rīgas pašvaldībai. Aksenoks gan norādīja, ka šajās meža zemēs nevar īstenot apbūvi, tās ir izmantojamas tikai rekreācijas vajadzībām. Tomēr viņš uzsvēra, ka meža zemēm šajā teritorija ir liela vērtība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!