Ministru kabinets (MK) otrdien steidzamības kārtā pieņēma Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto putnu gripas uzliesmojuma draudu novēršanas kārtību, kas nosaka drošības pasākumus mājputnu novietnēs un mājputnu īpašnieka pienākumus.
Pēc ZM pētījumiem, pēdējā laikā Latvijā ir nedaudz samazinājies kopējais pieprasījums pēc putnu gaļas, vienlaikus palielinoties pieprasījumam pēc mūsu valstī ražotās produkcijas. Vienlaicīgi nedaudz kāpušas arī pašmāju ražojumu cenas.

ZM ir plānojusi veikt arī informatīvo kampaņu, lai izglītotu iedzīvotājus par putnu grupas draudiem.

ZM izstrādātie noteikumi nosaka drošības pasākumus mājputnu novietnēs (jebkura veida celtne, kurā tiek turēti vai audzēti mājputni), lai novērstu putnu gripas uzliesmojuma draudus. Aizdomu gadījumā par mājputnu vai savvaļas putnu saslimšanu ar putnu gripu, dzīvnieku īpašniekiem vai jebkuram citam cilvēkam, kas saskāries ar šiem putniem būs jāziņo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvjiem.

Savukārt, ja mājputnu novietnē audzētie mājputni paredzēti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu iegūšanai un izplatīšanai vai mājputnu pavairošanai un izplatīšanai, īpašniekam nekavējoties painformē PVD, ja vairāk kā par 20% mājputniem samazinājies barības vai ūdens patēriņš vai vairāk kā 2 dienas putnu dējība samazinājusies par 5% un vairāk, vai arī mājputnu mirstība vienas nedēļas laikā pārsniedz 3%.

Dzīvnieku īpašnieks arī nedrīkst pieļaut tiešu vai netiešu mājputnu kontaktu ar savvaļā mītošiem putniem, jo īpaši – ūdensputniem.

Ja mājputnu turēšana slēgtā telpā nav iespējama, dzīvnieku īpašniekam jānodrošina mājputnu turēšanu norobežotā teritorijā, kur novērsta iespēja iekļūt savvaļas putniem un to ekskrementiem, norādīts ZM izstrādātajā dokumentā.

Savukārt tirgu, tai skaitā izbraukuma tirgu, izstāžu, skašu, gadatirgu, sacensību un cita veida pasākumu organizēšana ar mājputnu vai savvaļas putnu piedalīšanos ir atļauta slēgtās telpās un normatīvajos aktos par dzīvnieku sacensību, tirgu, izsoļu, izstāžu un citu pasākumu organizēšanu noteiktā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!