“Hansabanka” eksperti uzskata, ka eiro ieviešanu 2008.gadā apdraud pārak daudz faktoru, tāpēc Eiropas Savienības vienotās valūtas ienākšanu Latvijā būtu jāatliek vismaz līdz 2010.gadam.
Tāpat kā divus iepriekšējos gadus, cenu stabilitāte ir vienīgais Māstrihtas kritērijs, kas apdraud Latvijas spēju ieviest eiro noteiktajā laikā – 2005.gadā Saskaņotā patēriņa cenu indeksa (SPCI) gada vidējā inflācija Latvijā sasniedza 6,9% pie kritērija 2,5%, norādīts bankas ekspertu analīzē.

Aprēķini liek uzskatīt par neiespējamu vai vismaz nopietni apšaubīt varbūtību, ka līdz 2007.gada vidum inflācija samazināsies līdz 2,9%, kas ir prognozētais cenu stabilitātes kritērija līmenis 2006.–2007.gadā. “Hansabankas” prognozes 2006. un 2007.g. SPCI gada inflācijai ir 6% un 4,1%.

Lai panāktu inflācijas tempu atbilstību ES prasībām līdz 2007.gada vidum, nepieciešams uzsākt kompleksu inflācijas ierobežošanas programmu, kuras viens no būtiskākajiem elementiem ir iekšzemes pieprasījuma bremzēšana. Tā kā laika ir atlicis maz, pieprasījums būtu jābremzē tagad un strauji, kas var sagraut jūtīgākās tautsaimniecības nozares, izraisīt privātpersonu maksātnespēju, iedragāt finanšu sistēmas un valsts budžeta stabilitāti. Pastāvot šādiem riskiem, bankas speciālisti ir pārliecināti, ka šāds solis netiks sperts pirms Saeimas vēlēšanām. Savukārt pēc Saeimas vēlēšanām inflācijas samazināšanai laika vairs nebūs pietiekoši.

Kopējās “Hansabankas” klientu eiro ieviešanas izmaksas tiek lēstas 36 miljonu latu apjomā (visā ekonomikā privātajam sektoram ap 80 miljoniem latu). Tomēr patiesās izmaksas būs ievērojami augstākas, jo precīzi izmaksu aprēķini uzņēmumos vēl nav veikti. ES valstu pieredze liecina, ka kopējās privātā sektora izmaksas Latvijā varētu sasniegt aptuveni 170 miljonus latu.

Augstās izmaksas un vēl nelielie ieguldījumi skaidri liecina, ka valdībai ir pēdējais brīdis paust noteiktu un pamatotu nostāju par eiro ieviešanas plānu, lai izslēgtu līdzekļu izšķērdēšanu, uzņēmējiem veicot veltas investīcijas.

Bankas speciālistu veiktā risku analīze liecina, ka Latvijas pašreizējā situācija ir stabila un satraukumam nav pamata. Tomēr vidējā un ilgāka termiņā šiem riskiem ir tendence pieaugt, tādēļ nav ieteicams eiro ieviešanu atlikt uz ilgu (vēl jo mazāk uz nenoteiktu) laiku.

Kā reālākais termiņš eiro ieviešanai būtu ieteicams 2010.gads - salīdzinoši tuvs mērķis, kas laika ziņā ir realizējams. “Hansabankā” veiktās inflācijas analīzes rezultāti vieš cerības, ka apdomīgas ekonomikas politikas gadījumā inflācijas dinamikā būs vērojams kritums, kas ļautu izpildīt cenu stabilitātes kritēriju 2008.–2009.gadā un ieviest eiro 2010.gadā.

Šo izvēli pamato arī atelpa Latvijas politiskajā ciklā pēc pašvaldību vēlēšanām 2008.gadā un pirms Saeimas vēlēšanām 2010.gadā, kad fiskālā politika varētu kļūt mērķtiecīgāka un mazāk populistiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!