Jautājums par tā dēvētajiem “čekas maisi” ir steidzīgi jārisina, jo katrās vēlēšanās deputāti sāk jaunu “čekistu” meklēšanu un kolēģu apmelnošanu, telekompānijas LNT raidījumā “900 sekundes” trešdien sacīja Ministru prezidents Aigars Kalvītis.
Kalvītis uzsvēra, ka Saeimas komisijai tagad ir jālemj, ko ar “maisiem” darīt. Viņš raidījumā izteica divas iespējas - atvērt “čekas maisus” un publiskot tur esošos vārdu, vai “maisus” iznīcināt.

Jo ātrāk tiks atrisināts “čekas maisu” jautājums, jo ātrāk politiķiem tiks liegta iespēja tos izmantot politiskajās cīņās vēlēšanu laikā, raidījumā sacīja Ministru prezidents.

Portāls “Delfi” jau rakstīja, ka pēc ilgām diskusijām otrdien Saeimas Juridiskā komisija slēgtā sēdē atbalstīja ieceri publiskot tā dēvēto “čekas maisu” saturu, kurā atrodami aptuveni 4500 personu vārdi.

Lai nepieļautu manipulācijas ar publiskoto informāciju, tā tiks atklāta pilnībā.

Likumprojekts, kuru Valsts prezidente nodeva otrreizējai caurlūkošanai, kad deputāti bija atbalstījušu normu par “čekas maisu” atvēršanu, nav skatīts nedaudz vairāk nekā gadu.

Saeima 2004.gada 19.maijā atbalstīja tā saukto “čekas maisu” atvēršanu, galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā "Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības faktu ar VDK konstatēšanu".

Saskaņā ar ekspertu sniegto informāciju no aptuveni 4 000 VDK aģentu kartiņām tikai daļa attiecas uz personām, kuras darbojas ideoloģiskajā jomā. Tādēļ īpaši jāņem vērā, ka Latvijas valsts rīcībā esošais VDK dokumentu apjoms ir nepilnīgs un nesniegs vispusīgu un objektīvu ieskatu par VDK darbību un sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!