AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ir sašutusi par privātpersonas patvaļīgu rīcību, aizturot LVM piederošos koku stādus, kurus uzņēmuma darbinieki otrdien gatavoja transportēšanai no Madonas rajona Kalsnavas pagasta koku stādu audzētavas "Mežvidi" un iestādīšanai pērnā gada vētrā postītajos mežos.
Darbinieki ieradās "Mežvidos", lai sagatavotu un stādīšanai mežā transportētu 400 000 stādu, turpinot apmežot 2005.gada janvāra viesuļvētrā izpostītās mežu platības, informēja LVM.

Taču pusdienlaikā stādaudzētavā ieradās kāda privātpersona, kas uzdevās par jauno zemes īpašnieku, un aizliedza izvest LVM piederošos stādus no teritorijas, aizslēdzot izbraukšanas vārtus ar savu atslēgu un ar automašīnu bloķējot ceļu. Pēc LVM un Valsts policijas darbinieku prasības privātpersona nespēja uzrādīt ne zemes īpašuma pirkuma līgumu, ne Zemesgrāmatas aktu, kas apliecinātu, ka persona ir jaunais zemes īpašnieks.

LVM norāda, ka uzņēmuma "rīcībā ir visa nepieciešamā dokumentācija, kas pierāda, ka "Mežvidos" audzētie stādi pieder LVM. To apliecina stādu pirkuma līgums un preču pavadzīmes, kā arī zemes nomas līgums ar zemes īpašnieku, kas ir spēkā līdz 2010.gada 31.jūlijam. Vēl trešdienas rītā Zemesgrāmatu aktu izdruka apliecina, ka stādaudzētava joprojām pieder zemes īpašniekam, ar kuru LVM ir noslēgusi zemes izmantošanas līgumu".

"Mēs esam neizpratnē un sašutuši par šīs privātpersonas patvaļīgo rīcību, aizturot LVM piederošu īpašumu. Aptuveni 400 000 stādi, kas ir izrakti no augsnes un sagatavoti transportēšanai uz meža stādīšanas vietām, joprojām ir aizturēti un atrodas privātpersonas bloķētajā teritorijā. Tuvākās diennakts laikā šie stādi aizies bojā un tas nodarīs LVM ievērojamus zaudējumus," skaidro struktūrvienības "LVM Sēklas un stādi" direktors Guntis Grandāns.

Diemžēl arī atkārtota LVM prasība atļaut izvest stādus tika noraidīta. Ar 400 000 stādu, kas kuru katru brīdi var aiziet bojā, varētu apmežot vairāk nekā 100 hektārus meža zemes, kas ir ļoti būtiski pērnā gada janvāra viesuļvētras postošo seku pilnīgai novēršanai.

"Aizturēto stādu nokalšana LVM nodarīs aptuveni 15 500 latu lielus zaudējumus. Kad zaudējumi būs precīzi aprēķināti, tajā skaitā par LVM darbinieku un tehnikas dīkstāvi, LVM pret privātpersonu vērsīsies tiesā, lai piedzītu uzņēmumam nodarītos zaudējumus," norāda Grandāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!