Īpašu uzdevumu ministre sabiedrības integrācijas lietās Karina Pētersone aicinājusi homoseksuāļu sabiedriskās organizācijas un praida rīkotājus izvērtēt gājiena nepieciešamību, jo, viņasprāt, gājiens vai nu veicinās izpratni par homoseksuāļu stāvokli vai arī šķels vēl dziļāku plaisu starp atšķirīgi domājošajiem.
"Gājiens diskusijas jau ir veicinājis, bet pašiem rīkotājiem ir jānovērtē vai gājiens padziļinās izpratni vai tikai šķels dziļāku plaisu sabiedrībā," intervijā telekanāla LNT ziņu raidījumam "900 sekundes" piektdien atzina ministre.

Pētersone stāstīja, ka ir tikusies ar homoseksuāļu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem un secinājusi, ka jābūt uzstādījumam dienas kārtībā par to kāpēc homoseksuāļi jūtas atstumti.

Ministre pieļauj, ka gājiens nav pats svarīgākais, tā vietā politiķiem un viņu partijām būtu jāsanāk kopā un jādefinē viedoklis un attieksme pret homoseksuāļiem un izejot no šīs pozīcijas, tad arī varētu valstiski rīkoties.

Neskatoties uz joprojām neskaidro homoseksuāļu jautājumu valstī integrācijas lietu ministre izteica gandarījumu par ceturtdienas tiesas spriedumu, kurā par labu kādai jelgavniecei, kuru pērn uzņēmums atteicās pieņemt darbā viņas čigānu tautības dēļ, tiesa piedzina 1000 latu lielu kompensāciju.

Pētersone uzsvēra, ka šis ir pirmais tāda veida spriedums un izteica cerību, ka tas iedrošinās citas sociālās grupas, kas jūtas nepamatoti atstumtas, tiesas ceļā panākt gandarījumu.

Ministre norādīja, ka nav runa tikai par čigāniem, bet arī par citām cilvēku grupām, kas izjūt diskrimināciju ādas krāsas, reliģijas vai etniskās piederības dēļ.

Pētersone arī pastāstīja, ka viņas vadītā ministrija izskatīšanai nodevusi valsts programmu, ar kuru paredzēts paaugstināt konkurētspēju čigānu tautības iedzīvotāju vidū.

Uz jautājumu vai ministrija gatavojas izstrādāt līdzīgu programmu arī homoseksuāļu integrācijas uzlabošanai, Pētersone atbildēja, ka tam nepieciešma vienota valsts un politiķu attieksme pret seksuālajām minoritātēm, kādas pašlaik nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!