Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien nosūtīja vēstuli līdzšinējam Dienvidkorejas ārlietu un tirdzniecības ministram Ban Ki-mūnam (Ban Ki-moon), sveicot viņu ar izvirzīšanu ANO ģenerālsekretāra amatam, portālu "Delfi" informēja Prezidenta Preses dienestā.
Vēstulē prezidente vēstulē raksta: "Spēcīgais atbalsts, ko ANO Drošības padome Jums ir izrādījusi, vieš cerību, ka to saņemsiet arī no Ģenerālās Asamblejas. Es ceru, ka Jūsu ievēlēšana sniegs jaunu pamudinājumu un ticību ANO dalībvalstīs panākt tālāku ANO pārveidi. Jūs varat paļauties uz manu un Latvijas pilnīgu atbalstu. Apvienotajās Nācijās šobrīd norit reformu process, un ja tā gaita būs sekmīga, tad tas būtiski paplašinās mūsu kolektīvās iespējas atbildēt uz kopīgām pasaules mēroga bažām. Es ticu, ka Jūsu vadībā ANO mērķi un principi tiks aizsargāti un veicināti, kļūstot par stiprāku un daudz efektīvāku organizāciju."

Jau ziņots, ka Baltijas valstis izvirzīja Vairu Vīķi-Freibergu ANo ģenerālsekretāra amatam. 2.oktobrī notikušajā ANO Drošības padomes neoficiālajā balsojumā par nākamo ANO ģenerālsekretāru mazinājās atbalsts Latvijas prezidentei, tomēr arī šajā kārtā viņa saņēma trešo lielāko pozitīvo balsu skaitu. Latvijas prezidente balsojumā saņēma sešas balsis "neatbalstu", no kurām divas bija no pastāvīgajām dalībvalstīm, kas viņu faktiski izslēdza no augstā amata pretendentu loka.

Pēc šī balsojuma, pagājušajā ceturtdienā Vaira Vīķe-Freiberga atsaukusi savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam.

Pašreizējais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans amatā stājās 1997.gada 1.janvārī, un viņa otrais pilnvaru termiņš beigsies šī gada decembrī, bet Latvijas prezidentes pilnvaras - 2007.gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!