Lai gan tiesa par likuma pārkāpumu kā sodu piemēro piespiedu darbu arī no alkohola un narkotikām atkarīgajiem, liela daļa šo cilvēku savas atkarības dēļ nevar veikt pienākumus.
Probācijas Valsts dienests (PVD) plānojis pārrunāt šo jautājumu ar tiesnešiem, jo daudz lietderīgāk atkarīgajiem kā sodu būtu piemērot dalību ārstēšanās programmās, piektdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".

Piespiedu darbs pēc nosacītas notiesāšanas un brīvības atņemšanas nostabilizējies kā trešais populārākais sods, pārspējot naudas sodu.

Piespiedu darbs ir kriminālsods, kas paredz notiesātā iesaistīšanu sabiedriski nepieciešamos darbos. Tas ir alternatīvs sods brīvības atņemšanai un ietaupa nodokļu maksātāju līdzekļus par notiesātā uzturēšanu ieslodzījuma vietā, uzskata VPD vadītājs Aleksandrs Dementjevs.

Strādājot šie cilvēki dod ieguldījumu sabiedrības labā, arī naudas izteiksmē, norāda laikraksts. Pēc dienesta aprēķiniem, ieguvums no piespiedu darba izpildes laikā padarītā pērn bijis 174 960 lati.

Pašlaik piespiedu darbu var noteikt četras stundas dienā. Piespiedu darbu var piemērot no 40 līdz 280 stundām, bet vidēji piespiedu darbu piemēro no 100 līdz 199 stundām, kas kā sods ir jānostrādā.

Piespiedu darbs gan nav piemērots sods personām, kuras ir atkarīgas no alkohola, narkotikām vai citām apreibinošām vielām, secinājuši probācijas speciālisti. Praksē notiek tā: ja cilvēks ir, piemēram, piedzēries, tiek fiksēts piespiedu darba pārkāpums, un cilvēks tiek brīdināts par to, savukārt uz tiesu tiek nosūtīts aicinājums aizstāt piespiedu darbu ar arestu.

Tiesa, lemjot par nosacītu notiesāšanu, var arī uzlikt personai par pienākumu piedalīties probācijas programmā, ar nosacījumu, ka persona tam piekrīt, "Neatkarīgajia" skaidrojusi probācijas dienesta piespiedu un sabiedriskā darba nodaļas vadītāja Ilona Linde.

Viena no iespējām būtu iesaistīt cilvēku probācijas programmā Vielu lietošanas menedžments, kuras mērķis ir samazināt atkarību izraisošo vielu lietošanas kaitīgumu, ierobežojot vielu lietošanu, kā arī iemācot klientiem kontrolēt savu uzvedību, lai nepārkāptu likuma normas. Šajā programmā cilvēku varētu iesaistīt, ja viņam būtu piespriests nosacīts sods.

Pašlaik nosacīta notiesāšana ir viens no populārākajiem notiesāšanas veidiem Latvijas tiesu praksē, kas tiek piemērots 54 procentos notiesāšanas gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!