Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongresā, kas sestdien notiek Jelgavā, daudzi delegāti atzina, ka vēlētos nākamā Valsts prezidenta amatā redzēt pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi (ZZS).
Runas par nākamā Valsts prezidenta kandidatūru lielā mērā izprovocēja pats Emsis, kurš savā uzrunā aicināja izvirzīt nākamo prezidentu no "latviskas vides", jo, viņaprāt, Latvijas pienākumi pret Eiropas Savienību lielā mērā jau ir izpildīti.

Nākamajam prezidentam, pēc Emša teiktā, ir jābūt cilvēkam "ar Latviju sirdī", kas saprastu Latvijas cilvēku rūpes, spētu iedvest ticību viņu spēkiem un prastu darīt latviešu tautas cerības un problēmas saprotamas arī cilvēkiem ārvalstīs.

Jau nākamais runātājs LZS kongresā, partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis Saeimā Guntis Blumbergs aicināja Emsi kļūt par nākamo Valsts prezidentu, jo viņam, pēc Blumberga teiktā, piemīt visas īpašības, lai varētu sekmīgi šajā amatā pārstāvet Latvijas tautu.

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (LZS) atzina, ka Latvijas sabiedrībā ir vairāki cilvēki, kas būtu spējīgi pildīt prezidenta funkcijas. Rāviņš pievienojās Ventspils kolēģa atzinumam, ka "Emsis varētu ļoti labi pildīt valsts prezidenta pienākumus".

Pēc šiem slavinājumiem Emsis atkal lūdza vārdu. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir parlamentāra valsts, ka viss spēks un rīcība ir parlamentam. Viņš atzina, ka vēl nav izpildījis solīto, kad tika ievēlēts par Saeimas priekšsēdētāju. Viņš norādīja, ka vēl ir daudz jādara Saeimas darba organizācijas uzlabošanai, debašu kultūras paaugstināšanai Saeimas prestiža celšanai.

Emsis ļoti augstu novērtēja pašreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas veikumu, kura, pēc viņa teiktā, ir atstājusi "lielas kurpes" nākamajam prezidentam. Tomēr ar ārlietām, pēc Emša domām, turpmāk būtu jānodarbojas galvenokārt ārlietu ministram ne valsts prezidentam.

Savukārt LZS priekšsēdetājs Augusts Brigmanis savā runā apgalvoja, ka pirms valsts prezidenta amata kandidātu nosaukšanas tiks veiktas konsultācijas gan partijā, gan ar pašreizējo valsts prezidenti, gan koalīcijā.

Pēc Brigmaņa domām, labākais risinājums būtu, ja valdošā koalīcija spētu vienoties par vienu valsts prezidenta amata kandidātu, kam būtu garantēts Saeimas vairākuma atbalsts.

Kā ziņots, sestdien Jelgavā notiek LZS kongress, informēja Brigmanis.

Plānots, ka kongresa delegāti noklausīsies LZS Centrālās valdes pārskata ziņojumu par darbu kongresu starplaikā un Centrālās revīzijas komisijas ziņojumu, kā arī zemkopības, labklājības, izglītības un zinātnes un e-lietu ministru ziņojumus par turpmākajiem uzdevumiem.

Sanāksmē tiks pārvēlēts LZS priekšsēdētājs, viņa vietnieks, Centrālās valdes locekļi, Centrālās revīzijas komisijas priekšsēdētājs, Revīzijas komisija un Goda tiesas priekšsēdētājs.

LZS kongresā piedalīsies visi no LZS 9.Saeimā ievēlētie deputāti, LZS nodaļu vadītāji, Centrālās valdes locekļi, Revīzijas komisijas locekļi, reģionālie koordinatori, Goda tiesas priekšsēdētājs un no katriem pieciem LZS biedriem viens delegāts.

Brigmanis pastāstīja, ka kongresā tiks analizēti 9.Saeimas vēlēšanu rezultāti, kurās LZS startēja vienā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstā kopā ar Latvijas Zaļo partiju un partiju "Latvijai un Ventspilij", apspriesta pašreizējā situācija, kā arī lemts par to, vai LZS virzīs savu kandidātu Valsts prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!