Arhitekti piesardzīgi vērtē Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta Kirsana Iļumžinova ieceri Rīgā uzbūvēt apjomīgu ēku šaha figūras veidā.
Visasāk pret šāda veida ēku būvniecību izteicās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja padomnieks arhitekts Pēteris Blūms.

"Varbūt tās ir globalizācijas sekas, ka tādas idejas nāk prātā. Tā ir viena no kompleksās perversijas sastāvdaļām," sacīja Blūms.

Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe norādīja, ka pret importētām idejām vajadzētu izturēties uzmanīgi.

"Katrai konkrētai videi ir savas prasības. Hipertrofēta šaha figūras pārnešana dabā būtu vairāk piemērota citai mentalitātei," atzina arhitekts.

"Ja būs konkrēts priekšlikums, tad to skatīsim. Turklāt vēl nav zināma vieta, kur ēka varētu atrasties," sacīja Dripe.

Savukārt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors arhitekts Pēteris Strancis uzsvēra, ka varēs konkrētu viedokli izteikt tikai pēc precīza piedāvājuma saņemšanas.

"Ja ēkas plānojums atbilstu pilsētas attīstības plānam, tad to nevarētu liegt būvēt," sacīja Strancis.

FIDE iecerējusi Rīgā uzbūvēt vērienīgu šaha centru. Kompleksu, kurā atradīsies telpas šaha turnīriem, treniņiem, kā arī viesnīcas numuri, plānots uzbūvēt kādas šaha figūras veidā. Esot izstrādāti vairāki varianti - no bandinieka līdz pat karalim. Figūras vai vairāku figūru kombinācijas izvēle būs atkarīga no vietējiem arhitektiem un amatpersonām, norādīja Iļumžinovs.

Šaha centru plāno būvēt FIDE par saviem un piesaistīto sponsoru līdzekļiem, bet zemesgabalu varētu nodrošināt pašvaldība. Pēc zemesgabala saņemšanas centru varētu uzbūvēt pusotra līdz divu gadu laikā.

Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) teica, ka galvaspilsētas pašvaldība varētu atbalstīt šāda zemesgabala piešķiršanu.

"Viņi finansēs celtniecību, bet Rīga iegūs jaunas darbavietas, viesnīcu, kā arī iespēju lietderīgi nodarbināt bērnus," sacīja vicemērs.

Dinevičs norādīja, ka šis jautājums tiks apspriests domes koalīcijas padomē tuvāko nedēļu laikā, iespējams, 21.augustā.

Rīgas Šaha skolas direktore Līga Ungure atzina, ka šāds centrs sniegtu ļoti pozitīvu efektu jauno šahistu sagatavošanā.

Iļumžinovs žurnālistiem pastāstīja, ka šādus šaha centrus plānots izveidot apmēram 150 pasaules valstīs, kopā ieguldot vairāk nekā miljardu ASV dolāru (514 miljonus latu).

Kalmikijas prezidents arī uzsvēra, ka vajadzētu šahu ieviest skolās kā obligātu mācību priekšmetu. Kā piemēru viņš minēja savu valsti, kurā šahs ir obligāts visās skolās.

"Pēc šaha kā mācību priekšmeta veida ieviešanas bērnu vidū notika "intelektuāls sprādziens". Drīz vien tika iegūtas daudzas godalgotas vietas citu mācību priekšmetu olimpiādēs," skaidroja FIDE vadītājs.

Šahs kā obligāts mācību priekšmets esot arī 54 000 Turcijas skolu, un to plānojot ieviest arī vairākās citās valstīs, piemēram, Krievijā, Spānijā un Moldovā.

Šogad 1.septembrī katrs pirmklasnieks Rīgā un Liepājā saņems bijušā pasaules čempiona Anatolija Karpova sarakstītu rokasgrāmatu šaha pamatu apgūšanā, žurnālistus informēja FIDE Baltijas zonas prezidents, Liepājas domes deputāts Āris Ozoliņš.

Rokasgrāmata tulkota latviešu valodā. Iespējams, ka līdz septembrim izdosies nodrošināt šīs rokasgrāmatas saņemšanu visiem Latvijas pirmklasniekiem, pieļāva Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!