Kreiso partiju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pēc sociāldemokrātu balsojuma par Borisa Cilēviča atsaukšanu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pārskatīs turpmākās sadarbības iespējas Rīgas domē. Tā ceturtdien žurnālistiem sacīja PCTVL priekšsēdētājs Jānis Jurkāns.
Pēc viņa teiktā, par lielu pārsteigumu balsojumā par Cilēviča atsaukšanas jautājuma izskatīšanas atlikšanu uz nākamo sēdi piedalījās tikai sociāldemokrāti kopā ar "tēvzemiešiem". Par lēmumprojekta izskatīšanu nākamajā sēdē nobalsoja 11 sociāldemokrāti un 15 apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvji, kā arī divi Tautas partijas pārstāvji.

"Tas nozīmē, ka Jurim Bojāram bija liela taisnība, ka viņa stratēģiskais partneris ir TB/LNNK. Tas ir liels pārpratums, ka esam koalīcijā ar sociāldemokrātiem Rīgas domē," viņš teica. PCTVL pirmdien paredzējusi lemt par turpmāko sadarbību ar sociāldemokrātiem. "Mēs lemsim, vai mēs varam politiski strādāt kopā ar partiju, kam ir tik vāja izpratne par demokrātiju," pauda Jurkāns.

Savukārt Rīgas mērs Gundars Bojārs sacīja, ka Rīgas pašvaldība nav domāta politisko jautājumu risināšanai. Sīkāk komentēt šo jautājumu viņš nevarēja, jo aizņemtības dēļ vēl nebija informēts par notikušo.

BNS jau ziņoja, ka Saeima ceturtdien nolēma vispār neizskatīt jautājumu par kreiso partiju apvienības deputāta Cilēviča atsaukšanu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas.

Pēc PCTVL frakcijas vadītāja Jurkāna ierosinājuma, prezidijs aicināja Saeimu balsot par jautājuma pārcelšanu uz nākamo Saeimas plenārsēdi, bet priekšlikums, ar 28 balsīm par, 15 pret un 46 deputātiem atturoties, tika noraidīts, un tā izskatīšana ceturtdienas plenārsēdē netika turpināta. Tas nozīmē, ka jautājums par Cilēviča atsaukšanu netiks skatīts vispār, ja vien deputāti atkārtoti neierosinās to izskatīt.

Pirms balsojuma pret Cilēviča atsaukšanu uzstājās frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" vadītājs Jurkāns. Viņš sacīja, ka Saeimas deputāti mēģina atsaukt no EPPA cilvēku, kurš daudz ir darījis Latvijas valsts labā un iemantojis lielu autoritāti cilvēktiesību aizsardzības jomā. Viņš norādīja, ka tas "nespodrinās Latvijas tēlu pasaulē".

Savukārt viens no atsaukšanas iniciatoriem "tēvzemietis" Juris Dobelis teica, ka diez vai par Latvijas tēla spodrināšanu, tērējot Latvijas valsts līdzekļus, var uzskatīt līdzšinējo Cilēviča darbību. Kā piemērus Dobelis minēja Cilēviča Strasbūrā kopā ar Krievijas delegāciju parakstīto aicinājumu Gruzijai pašai tikt galā ar saviem iekšējiem nelikumīgajiem militārajiem formējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!