Veselības ministrs Ivars Eglītis aicina Latvijas iedzīvotājus nedot ārstiem "pateicības" naudas veidā, taču ja ir vēlme pateikt ārstam "paldies", veikt maksājumus slimnīcas kasē ar norādi attiecīgajam speciālistam. Arī pēc izskanējušās kritikas Eglītis plāno turpināt strādāt pie šī varianta ieviešanas dzīvē.
"Es aicinu izbeigt situāciju, kad starp ārstiem un pacientiem valda tiešās naudas saistības," sacīja Eglītis, raksturojot notiekošo kā nekulturālu un necienīgu rīcību.

Viņš norādīja, ka tuvākajā laikā ministrija kopīgi ar darba grupas speciālistiem izstrādās mehānismu, kādā veidā pacienti varēs pateikties mediķiem, taču tas neparedzēs tiešās naudas saistības. Ministrs atzina, ka vēl būs jāizdomā, kā šo maksājumu nosaukt, jo pašlaik tas pēc būtības ir "pacientu brīvprātīgais maksājums", bet tam jāizdomā attiecīgs precīzs nosaukums.

Jau pašlaik ir vairāki veidi, kā pacienti var pateikties ārstiem, taču visi šie veidi ir diskutabli un ar dažādām problēmām, atzinis ministrs. Viens no šiem veidiem jau šobrīd pieļauj maksājuma veikšanu slimnīcas kasē ar norādi kādam speciālistam, taču nav guvis atsaucību. Ministrs pieļāva, ka situācija varētu uzlaboties un "jāsāk aicināt iedzīvotājus to darīt"..

Eglītis arī uzsvēra, ka pašlaik pastāvošā "pateicību" prakse ir pieņēma tikai kā pagaidu variants pārejas perioda, kamēr mediķu atalgojums nav pienācīgā līmenī.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītājs Dzintars Jakāns pēc tikšanas ar ministru atzina, ka pašlaik likumdošana nav sakārtota un ir divi likumi – Civillikums un Likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli - kas ir pretrunā viens otram, un nav skaidrs, vai ir jāmaksā nodokļi. Jakāns norādīja, ka prezidentam Valdim Zatleram bija jāmaksā VID uzliktais sods, jo viņš bijis arī amatpersona, taču ne visi ārsti ir amatpersonas.

VID uzskata, ka nodokļi no šiem pacientu maksājumiem ir jāmaksā, un šos maksājumus ir jāveic tikai slimnīcu kasēs, nevar būt runas par naudas došanu kādam ārstam atsevišķi.

Eglītis aicinājis izvērtēt priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem, lai novērstu nelegālo līdzekļu apriti veselības aprūpē. Īstenojot šādu variantu, pacienti turpmāk slimnīcu kasēs varētu samaksāt "pateicības naudu'', norādot, kuram ārstam tā ir domāta. Pēc tam slimnīcai no šīs naudas būtu jānomaksā nodokļi. Līdz ar to ārsts saņemtu summu, kas paliek pāri pēc nodokļu nomaksas.

Asu kritiku par šo Eglīša priekšlikumu izteica sabiedrība par atklātību "Delna". Kā norādīja "Delna", veselības ministra publiskie izteikumi par ārstu pateicību legalizēšanu, iemaksājot slimnīcu kasēs maksājumus ar mērķi "pateicība ārstam", ir pretrunā ar Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvu novērst šāda veida praksi Latvijas medicīnā, Veselības ministrijas līdzšinējiem mēģinājumiem risināt ilgo problēmu, pacientu organizāciju noraidošo vērtējumu šai praksei, starptautisko organizāciju un ekspertu norādēm, ka Latvijai būtu jāuzlabo medicīnas pieejamība, darba specifikas dēļ "pateicības" nesaņemošā ārstniecības personāla viedoklim.

Arī ārstu arodbiedrība paudusi noraidošu attieksmi, jo, legalizējot "pacientu pateicības", piekļūšana veselības aprūpei kļūtu vēl nevienlīdzīgāka nekā līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!