Svētdien ārkārtas kongresā par partijas "Jaunais laiks" (JL) valdes priekšsēdētāju tika ievēlēta Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa.
Aizklātā balsojumā par viņu nobalsoja 285 no 320 kongresa delegātiem.

JL valdes priekšsēdētāja amatam tika izvirzītas piecas kandidatūras, bet pārējie četri kandidāti - Saeimas deputāti Ainars Latkovskis un Einars Repše, Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis un Edgars Kramiņš no iespējas kandidēt uz JL valdes priekšsēdētāja amatu atteicās.

Savukārt par JL domes priekšsēdētāju tikai ievēlēts Saeimas deputāts Arnis Kampars, par kuru nobalsoja 278 delegāti. Viņš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.

Gan Āboltiņas, gan Kampara pilnvaru termiņš minētajos amatos būs divi gadi.

Pēc balsošanas rezultātu paziņošanas Āboltiņa teica, ka apzinās, cik milzīgu atbildību ir uzņēmusies un pauda cerību, ka "kopā mēs to varēsim". "Lūdzu, esiet man līdzās, bez jums es nevarēšu," teica jaunā JL līdere. Āboltiņa pateicās līdzšinējam valdes priekšsēdētājam Krišjānim Kariņam, kurš grūtā laikā uzņēmās JL vadību un Repšem, kas nodibināja šo partiju.

Savukārt JL jaunais domes priekšsēdētājs Kampars pauda pārliecību, ka JL ārkārtas kongress būs "apvienošanās reize". Kampars solīja, ka jau nākamnedēļ rosinās valdi lemt par domes sekretāra amata iedibināšanu un par domes budžetu.

Āboltiņa nosauca 15 kandidātus, kurus viņa vēlētos redzēt JL valdes sastāvā, starp tiem bija Repše, Saeimas deputāti Ingrīda Circene, Linda Mūrniece, Latkovskis un Dzintars Zaķis, Rīgas domes deputāte Baiba Brigmane, kā arī par JL "pelēko kardinālu" dēvētais Dans Titavs.

Kopumā uz 14 valdes locekļu amatiem tika izvirzīts 21 kandidāts.

Saskaņā ar nolikumu, lai ievēlētu par valdes locekli, kandidātam jāsaņem vismaz puse kongresa delegātu balsu. Ja to neizdodas sasniegt balsošanas pirmajā kārtā, tiek rīkota balsošanas otrā kārta, kurā uz vienu atlikušo valdes locekļu amatu skaitu tiek izvirzīti ne vairāk kā divi kandidāti. Ja 14 valdes locekļu neizdodas ievēlēt arī otrajā kārtā, kongress lemj par valdes darbu nepilnā sastāvā.

JL līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Kariņš no kongresa tribīnes paziņoja, ka atkārtoti nekandidēs uz valdes priekšsēdētāja amatu un nepiekritīs arī ievēlēšanai valdē. Savukārt līdzšinējais JL domes priekšsēdētājs Repše paziņoja, ka turpmāk vairs nevēlas vadīt domi, bet labprāt kandidēs uz JL valdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!