Latvija neatbalsta pilnīgu visu veidu medikamentu reklāmu atļaušanu, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem norādīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš. Medikamentu reklāmu loka paplašināšana ļautu pacientiem pašiem kļūdaini izvēlēties zāles un veicinātu t.s. pašārstēšanos, informēja Saeimas Eiropas Savienības informācijas centrā.
Rinalds Muciņš darīja zināmu, ka ASV ir atļauta visa veida medikamentu reklāma un šobrīd esot ļoti liels spiediens, lai tās tiktu atļautas arī Eiropas Savienībā. Savukārt, piemēram, Latvijā šobrīd recepšu zāļu reklamēšana nav atļauta.

Eiropas Savienībā darbojas ļoti spēcīgs farmācijas lobijs, kas vēlas panākt, lai arī ES tiktu atļauta bezrecepšu medikamentu reklamēšana, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Rinalds Muciņš norādīja, ka īpaši aktīvi ES darbojas tieši ASV farmācijas kompāniju lobiji. Turklāt farmācijas lobiji nekur tieši neaicinot atļaut reklāmas. Tas tiek pasniegts kā aicinājums tikai palielināt informācijas pieejamību pacientiem, norādīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks.

Eiropas Savienības veselības ministri Luksemburgā diskutēs, cik lielā mērā atļaujama medikamentu reklamēšana, Saeimas Eiropas lietu komisijā darīja zināmu Veselības ministrijas pārstāvji.

ES Padomes secinājumu projekts par pašreizējo praksi attiecībā uz pacientu informēšanu par medikamentiem būs viens no 9. un 10.jūnija ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju aizsardzības ministru padomes darbakārtības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!