Šā gada aprīlī izveidotā tiesnešu Ētikas komisija piektdien nolēmusi neskatīt tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) pieprasījumu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi Raimondu Bulu, kurā ministrs bija lūdzis skaidrot tiesneša rīcību.
Kā sacīja Tiesu administrācijas (TA) sabiedrisko attiecību speciālists Gatis Tauriņš, komisija šodien secinājusi, ka ministrs lūdzis skaidrot tiesneša Bula rīcību, taču nav lūdzis ierosināt pret tiesnesi disciplinārlietu.

Ētikas komisija secinājusi, ka tās kompetencē ir tikai tādu lietu skaitīšana, kurās lūgts ierosināt disciplinārlietu par ētikas normu pārkāpumiem, piebilda Tauriņš.

Tauriņš apliecināja, ka ministrs Ētikas komisijai izskatīšanai bija nosūtījis pieprasījumu saskaņā ar žurnālista Lato Lapsas iesniegumu, kurā viņš bija lūdzis tieslietu ministram sniegt skaidrojumu par Bula rīcību, kurš, būdams AS "Ventspils nafta" (VN) 28 akciju īpašnieks, izskatījis AS "Ventbunkers" akcionāra Olafa Berķa prasību pret AS "Latvijas kuģniecība" akcionāriem - VN un "Deutsche Bank Trust Company Americas".

TA speciālists norādīja, ka Lapsa ar iesniegumu pie tieslietu ministra bija vērsies šā gada 27.martā. Ētikas komisija secinājusi, ka tā gan ir tiesīga skatīt ministra pieprasījumus, taču tikai gadījumos, ja lūgts rosināt disciplinārlietu. Tā kā konkrētā lieta tiesvedībā bijusi 2005.gadā, tad disciplinārlietas ierosināšanai tāpat ir iestājies noilgums, piebilda Tauriņš.

Komisija pēc savas iniciatīvas šodien nolēmusi sniegt skaidrojumu par to, vai tiesnesis, būdams kādas kompānijas akcionārs, var skatīt lietu pret konkrētu akciju sabiedrību. Skaidrojumā gan nebūšot norādīta konkrētā lieta un tas neattieksies konkrēti uz tiesnesi Bulu, uzsvēra Tauriņš.

Saskaņā ar likumu ētikas komisijai skaidrojums jāsniedz divu mēnešu laikā, akcentēja TA pārstāvis.

Ministra preses sekretārs Valdis Freidenfelds iepriekš sacīja, ka Tieslietu ministrija šogad bija saņēmusi sūdzību, kurā paustas aizdomas, ka tiesnesis Buls, 2005.gadā izskatot konkrētu lietu, iespējams, nonācis interešu konflikta situācijā.

Ministrs šo sūdzību nosūtījis izskatīšanai Ētikas komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!