Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien izplatījusi paziņojumu, kurā aicina nepolitizēt strīdu starp aviokompānijām "airBaltic" un "flyLAL".

Kā ziņots, Lietuvas lidsabiedrība "flyLAL" iesniegusi prasību Viļņas tiesā pret "airBaltic" un Rīgas lidostu par iespējamiem konkurences pārkāpumiem, kas lietuviešiem esot radījuši 40 miljonu latu zaudējumus. Tiesa kā nodrošinājumu arestēja "airBaltic" un Rīgas lidostas īpašumus par šo summu, neattiecinot to vienīgi uz banku kontiem, jo tas varētu traucēt uzņēmuma darbību.

Kā apgalvo "flyLAL", šos zaudējumus radījis tas apstāklis, ka aviokompānijai "airBaltic" ar Rīgas lidostu ir līgums par atvieglojumiem, kas ļauj noteikt mazākas cenas un gremdēt konkurentus.

Kā norādīts paziņojumā, kas ir atbilde uz Latvijas iesniegto notu, Lietuvas Ārlietu ministrija iestājas par vienlīdzīgiem biznesa un brīvās konkurences noteikumiem, kurus garantē Eiropas Savienības (ES) tiesības. Dokumentā uzsvērts, ka divu komercstruktūru strīds taisnīgi un objektīvi jāizšķir tiesai saskaņā ar spēkā esošajiem nacionālajiem un ES tiesību aktiem.

"Tāpēc Ārlietu ministrija aicina nepolitizēt saimniecisko subjektu tiesisko strīdu. Esam cieši pārliecināti, ka šā strīda iztiesāšanai nav jāietekmē Lietuvas un Latvijas labās kaimiņattiecības un nav jāapgrūtina abu valstu veiksmīgā un intensīvā ekonomiskā sadarbība," teikts dokumentā.

Lietuvas puses nota Ārlietu ministrijā nodota Latvijas vēstniecības Lietuvā pagaidu pilnvarotajam lietvedim Bonifācijam Daukštam.

Kā ziņots, "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks uzskata, ka Viļņas tiesas lēmums attiecībā uz "airBaltic" nav izpildāms, jo saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību normām nav iespējams vienas valsts tiesai uzlikt arestu citas valsts teritorijā esošam īpašumam, neuzklausot pašu kompāniju.
Arī lidosta "Rīga" aizsargās savas intereses saistībā ar Viļņas tiesas pieņemto nepamatoto lēmumu arestēt "airBaltic" un lidostas mantu, paziņojusi lidostas vadība, solot apstrīdēt tiesas lēmumu. Lidostas "Rīga" vadība uzskata, ka Lietuvas tiesa pieņēmusi "aizmugurisku" lēmumu, jo atbildētājiem netika pienācīgi paziņots par tiesas procesu.

Šādā veidā Lietuvas tiesa pārkāpusi Eiropas regulu par piekritību un spriedumu atzīšanu un izpildīšanu civillietās un komerclietās, konkrēti, tās 26. un 34.pantu, kas uzliek par pienākumu tiesai pienācīgi paziņot atbildētājam par tiesas procesa sākšanu, lai viņam būtu iespējas nodrošināt savu interešu aizsardzību.
Ņemot vērā starptautisko šķīrējtiesu praksi, tiesai pieņemot "aizmugurisku" spriedumu, Lietuva attiecībā pret lidostu "Rīga" ir pārkāpusi Latvijas un Lietuvas valdību līgumu par savstarpējo ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību, uzskata lidostas vadība.

Lidostas "Rīga" vadība saistībā ar "fyLAL" prasību pret starptautisko lidostu "Rīga" un "airBaltic" aktīvi iestāsies savu un nacionālo interešu aizstāvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!