Izanalizējot 50 Latvijas interneta mājas lapas, tostarp valsts iestāžu - 17 ministriju un sekretariātu, kā arī vairāku pašvaldību mājaslapas, invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" konstatējusi, ka neviena no pētītajām mājas lapām pilnībā neatbilst starptautiskajiem standartiem, tās nav pieejamas cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti.
Kā portālu "Delfi" informēja organizācijā, mājas lapas tika izvērtētas no dažādiem aspektiem. Piemēram, viens no vērtēšanas kritērijiem bija: izvēlnēm ir jābūt programmatiski noteiktām, nevis veidotām ar animācijas tehnoloģiju, piemēram, "Flash" palīdzību. Ja šis princips netiek ievērots, izvēlnēs esošā informācija neredzīgiem lietotājiem nav pieejama.

E-vides eksperts Gatis Preiss, kas pats ir neredzīgs, saka: "Par nožēlu ar šo problēmu vēl arvien nākas saskarties! Dažkārt neredzīgie cilvēki var tikai atvērt un aizvēŗt mājas lapu, jo ekrānlasītāja programma nevar neko tajā izlasīt. Ir arī tādas mājas lapas, kur var izlasīt tikai saturu, bet lapā nav iespējams pārvietoties un vajadzīgajai informācijai piekļūt".

Kā norāda "Apeirons", problēmas izmantot m;ajaslapas nav tikai neredzīgiem vai vājredzīgiem, bet arī citiem cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, piemēram, personām, kam ir epilepsija vai intelektuālās attīstības traucējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!