Ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludināts dekriminalizācijas likumprojekts, kurā tiek paredzēts piemērot administratīvo atbildību par sīka apmēra zādzībām, krāpšanām, piesavināšanos un mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.
Šobrīd likumdošanā ir noteikts, ka par jebkuru zādzību, krāpšanu, piesavināšanos, kā arī mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu ir paredzēta kriminālatbildība. Ar šo dekriminalizācijas likumprojektu tiek novērsta situācija, kad vainīgais nesajūt nekavējošu sodu par izdarīto un līdz tiesai pagūst jau izdarīt citas zādzības, kā arī būtiski uzlabotu policijas, prokuratūras un tiesas darbu cīņā ar daudz smagākiem un sabiedrībai bīstamākiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Likumprojekts paredz noteikt administratīvo atbildību par sīka apmēra zādzību, krāpšanu, piesavināšanos, kā arī mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, kā sodu paredzot naudas sodu līdz 500 latiem vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm. Sīks apmērs ir līdz vienai trešdaļai no Latvijas Republikā noteiktās minimālās mēnešalgas, noteikt kriminālatbildību par sīka apmēra zādzību, krāpšanu, piesavināšanos, kā arī mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, ja tā izdarīta atkārtoti gada laikā un noteikt kriminālatbildību par mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu nelielā apmērā, paredzot analoģisku sankciju kā par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā. Neliels apmērs ir no vienai trešdaļai līdz vienai Latvijas Republikā noteiktai minimālai mēnešalgai.

Tiesu un prokuratūras apkopotā statistika liecina, ka 2007. gadā par zādzībām, krāpšanām, piesavināšanos nelielā apmērā personas pārsvarā netiek sodītas ar reālu brīvības atņemšanu. No 624 sodītām personām 72% personu tiek piemēroti citi ar brīvības atņemšanu nesaistīti soda veidi, proti, nosacīta brīvības atņemšana, piespiedu darbs, naudas sods.

Sods par šādu zādzību uzsākto kriminālprocesu ietvaros lielākoties tiek piespriests pusgada, gada laikā pēc nozieguma izdarīšanas, kā rezultātā vainīgais nesajūt nekavējošu sodu un līdz tiesai pagūst jau izdarīt citu zādzību.

Jebkurš no uzsāktajiem kriminālprocesiem, prasa noteikta apjoma procesuālo darbību izpildi gan policijā, gan prokuratūrā, gan tiesā. Jebkuras neliela apmēra zādzības izmeklēšana tikai Valsts policijā prasa vismaz vairākas dienas laika resursu, - vismaz 144 latus darba algās, ja nosūta lietu neatliekamības vai saīsinātā procesa kārtībā, ja tas neizdodas tad ievērojami vairāk - kas ir nepieciešams lietas materiālu noformēšanai un izmeklēšanas darbību veikšanai.

Izpētot kaimiņvalstu praksi, secināts, ka Lietuvā zādzība nelielā apmērā ir administratīvais pārkāpums, par kura izdarīšanu ir paredzēta administratīvā atbildība - naudas sods vai administratīvais arests no 10 līdz 30 dienām. Savukārt Igaunijā zādzība nelielā apmērā ir noziedzīgs nodarījums par kura izdarīšanu ir paredzēta kriminālatbildība, taču par tā izdarīšanu tiek piemēroti tikai tādi sodi, kā naudas sods vai aizturēšana līdz 30 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!