Trešdien pēc diskusijas ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, sešu Saeimā pārstāvētu partiju frakcijas vienojušās atbalstīt otrdien valdībā apstiprināto ekonomikas stabilizācijas plānu, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta preses dienestā.
Vienošanos par atbalstu minētajam plānam parakstījuši Tautas partijas, partiju apvienības "Saskaņas centrs", Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas Ceļš", kā arī partijas "Pilsoniskā savienība" Saeimas frakciju priekšsēdētāji.


Frakciju pārstāvji vienojušies atzīt, ka patlaban Latvijas ekonomiskās politikas neatliekams īstermiņa mērķis ir finanšu tirgus un maksājumu bilances stabilizācija, kura īstenošanai valstij nepieciešams aizņemties naudu no starptautiskajām finanšu institūcijām.


Parakstītā vienošanās paredz, ka starptautisko institūciju aizdevuma izmantošanai ir jāizstrādā skaidri, objektīvi noteikumi un jānodrošina procesa atklātība un stingra uzraudzība, tā novēršot korupcijas riskus, kā arī informējot sabiedrību par notiekošo. Šim nolūkam tiks izveidota neatkarīga finanšu un ekonomikas stabilizācijas procesa uzraudzības padome, kurā piedalīsies Latvijas Bankas, Valsts kontroles, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, vienošanos parakstījušo Saeimas frakciju pārstāvji un neatkarīgi ekonomikas un finanšu eksperti. Visu Saeimas frakciju pārstāvjiem tiks nodrošinātas pārstāvniecības iespējas Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.


Tāpat dokumentā noteikts, ka pirms Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja kandidatūras virzīšanas apstiprināšanai Saeimā Ministru prezidents veiks konsultācijas ar visu Saeimā pārstāvēto partiju frakcijām, lai nodrošinātu tai iespējami lielāku Saeimas deputātu atbalstu.


Vienošanās paredz, ka Saeimai nevilcinoties ir jāatbalsta ekonomisko pasākumu plāns, kas  nostiprinātu Latvijas finanšu sistēmu un atjaunotu makroekonomisko līdzsvaru, bet par Latvijas tautsaimniecības attīstības vidējā termiņa prioritātēm ir noteikta eksporta veicināšana, brīvas un taisnīgas konkurences nodrošināšana, maksājumu bilances tekošā konta deficīta būtiska samazināšana un Eiro ieviešana 2012. gadā.

Visbeidzot, frakciju pārstāvji vienojušies, ka īstenojot ekonomikas un finanšu stabilizācijas plānu, nav pieļaujama demokrātisko vērtību un pamatbrīvību pārkāpšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!