Ekonomiskās krīzes apstākļos Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nav izņēmums un tādējādi, tāpat kā citas valsts pārvaldes institūcijas, samazina atlīdzības un uzturēšanas izdevumus šīm institūcijām noteiktajos apmēros, norādīja NBS pārstāvis Normunds Stafeckis.

Ar 2009.gada 1.janvāri, kad spēkā stājās vairāki normatīvie akti par atlīdzības fonda izdevumu samazināšanu, arī NBS šo fondu samazināja par noteiktajiem 15% jeb 15,7 miljoniem latu.

Līdz ar to NBS pārtrauca maksāt naudas balvas jeb prēmijas, piemaksu līdz 30% no savas algas par prombūtnē esoša karavīra amata pildīšanu, kompensāciju par studijām civilajās izglītības iestādēs, lai iegūtu militārā dienesta izpildei nepieciešamās speciālās zināšanas, atvaļinājuma pabalstu, kā arī vienreizējo pabalstu, kas saistīts ar dzīves vietas maiņu. Savukārt līdz mēneša algas apmēram, bet ne vairāk kā 1000 latiem tika samazināts pabalsts apgādājamā nāves gadījumā, bet līdz divu algu apmēram, bet ne vairāk kā 1000 latiem par katru bērnu - arī pabalsts, bērnam piedzimstot. Tātad, pārtraucot vai samazinot dienesta atalgojumu, kompensācijas un pabalstus, NBS ar 1.janvārī 2009.gada budžetā piešķirto atlīdzības fondu samazināja jau par 15,7 miljoniem latu.

Savukārt patlaban pieejamo atlīdzības fondu aptuveni 81 miljona latu apmērā, kuru veido gan dienesta atalgojums - mēneša alga un piemaksas, gan kompensācijas, pabalsti, aizdevumi un citi ar sociālajām garantijām saistīti izdevumi, NBS samazinās par noteiktajiem 20% tāpat kā jebkura cita valsts pārvaldes institūcija pretēji daudzos medijos izskanējušajai ziņai, ka NBS nenotiek budžeta samazināšana. Patlaban šis plānojamais samazinājums varētu būt aptuveni 8,3 miljonu latu apmērā. Stafeckis piebilda, ka šīs summas apmērs ir atkarīgs no datuma, kad spēkā stāsies 2009.gada budžeta grozījumi.

Vēl negaidot budžeta grozījumus, NBS ar 1.aprīli pārtrauca to izdevumu segšanu, kas karavīriem radušies, izmantojot sabiedrisko transportu, tādējādi atalgojuma fondā ietaupot vairāk nekā 0,5 miljonus latu.

Patlaban NBS turpina apzināt arī citas iespējas, kā panākt plānoto 8,3 miljonu latu samazinājumu. Visticamāk, netiks izmaksāta dienesta dzīvojamās telpas un komunālo maksājumu kompensācija, kuras apmērs patlaban ir 100 latu mēnesī, kā arī tiks samazināts dienesta atalgojums, kuru veido mēneša alga un piemaksas. Precīzs dienesta atalgojuma samazinājuma apmērs būs zināms tikai pēc visu aprēķinu veikšanas. Visticamāk, netiks samazināta piemaksa par dalību starptautiskajās operācijās, kas patlaban ir 1000 latu, kā arī noteiktais operācijas rakstura un drošības koeficients.

Stafeckis uzsvēra, ka atalgojuma fonda ekonomija notiek arī ar personālsastāva skaitliskā sastāva samazināšanu. Šogad NBS plāno atvaļināt rezervē aptuveni 230 karavīrus, kuriem ir beidzies līguma termiņš, ir sasnieguši maksimālo vecumu vai neatbilst kādiem citiem kritērijiem, kas nepieciešami godprātīgai dienesta pienākumu veikšanai. Šī gada pirmajā ceturksnī kopējais personālsastāva skaits NBS ir samazinājies par aptuveni 80 karavīriem. Vēl pērnā gada nogalē NBS likvidēja aptuveni 160 štata amata vietas, kuras nebija nokomplektētas ar personālsastāvu.

Būtiska nozīme atalgojuma fonda samazināšanā būs arī plānotajai NBS struktūras reorganizācijai, kuras rezultātā kopējais NBS personālsastāva skaits varētu tikt samazināts apmēram par 8%. Šis skaitlis gan vēl ir provizorisks, piebilda NBS pārstāvis.

NBS nav izņēmums arī uzturēšanas izdevumu samazināšanas jomā. Patlaban sadarbībā ar Aizsardzības ministriju vairākas darba grupas izstrādā projektu gan 2009.gada budžeta samazināšanai par 20%, 30% un 40%, gan arī 2010. un 2011.gadam.

Uzturēšanas izdevumu samazināšanai NBS jau ir veikuši vairākus pasākumus. Aptuveni par 40% ir samazināts ikdienā izmantojamā administratīvā transporta līdzekļu skaits, bet to šo atlikušo transporta līdzekļu atļautie nobraukuma limiti kilometros - par aptuveni 20%-25%. Tāpat ir būtiski samazināti mobilo telefonu sarunu limiti. Stafeckis uzsvēra, ka arī šie samazinātie limiti vēl tiks pārskatīti, visticamāk, ļoti lielai daļai dienesta mobilo telefonu lietotāju tos samazinot līdz nullei. Šādā gadījumā NBS šiem lietotājiem segs tikai abonēšanas maksu, jo NBS kā korporatīvajam klientam sarunas starp NBS sistēmas abonentiem ir bezmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!